Bloggen til Prognatus

Min maskinvare og -oppsett

Inspirert av andre, poster jeg også min maskinvare. Det er mest for å huske det selv til senere, i tilfelle noe kræsjer og jeg må installere Ubuntu på nytt, men kan også brukes som referanse for andre hvis jeg trenger hjelp med Linux-problemer.

bjorn@blackdevil:~$ lspci

0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133] (rev 03)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133 AGP]

Kundestøtte for andres produkter - en honningkrukke?

Larry Ellison er på farten igjen. Det var ventet en lansering av en "Oracle Linux" på OracleWorld denne gang, men nå tar Oracle "en Novell" istedet og tilbyr kundestøtte for andres produkter. Det gjenstår å se om en Linux-distro fra Oracle vil se dagens lys på et senere tidspunkt.

Pakkeavhengighet

Siden jeg konverterte fra Windows har jeg lurt på dette med pakkeavhengighet i GNU/Linux. Både som programutvikler og vanlig bruker er jeg godt kjent med fenomenet "DLL hell" i Windows.

Så i dag fant jeg en fin artikkel på dette emnet hos Polishlinux.org: What do dependencies have to do with Free Software? Der fikk jeg mine mistanker bekreftet, et lignende fenomen finnes i Linux-verdenen. Men jeg ble også beroliget - med et bra pakkestyringssystem, som forsøker å løse avhengigheter på en smart måte, er problemet i realiteten mye mindre enn i Windows. Jeg senker skuldrene og puster lettet ut når jeg innser at jeg har installert en distro med en av disse pakkestyrerne som anses som bra. Alle jeg møter sier at pakkestyreren i Debian/Ubuntu er bra. :)

Bøker for Ubuntu

I tillegg til all den flotte hjelpen man kan få her i forumet på Linux1.no og i andre Linux-fora, er det mange ganger greit å kunne lese seg til ting i ro og mak med en bok om emnet. Da jeg er ganske fersk med både Linux og Ubuntu, har jeg lett etter noen gode bøker. Her er noe av det jeg har funnet. Klikk på bildene for å se omtale.

Engelske bøker om og for Ubuntu:

Virtualisering med Xen

Virtualisering - det å kunne kjøre flere operativsystemer på samme metall (maskin/PC). Idéen er gammel og mange forsøk har blitt gjort for å virkeliggjøre drømmen, noen mer vellykket enn andre. Frem til nå har VmWare stått i en særstilling. Men "gamle" teknologier som VmWare bruker, forutsetter emulering av maskinvare. Det igjen fører til en god del overhead og redusert ytelse.

Virtualisering er en spennende teknologi som nå er i ferd med å bli voksen. Det er flere årsaker til at ting skjer raskt nå: