fedora

Fedora 17 "Beefy Miracle"

Fedora 17, som har fått mye omtale rundt omkring for kodenavnet "Beefy Miracle"*, ble lansert i dag. For sluttbrukere er de to største endringene at distribusjonen bruker Unified Filesystem og at GNOME Shell nå brukes uansett. Hvis du ikke har dedikert maskinvare for grafikk så vil LLVMpipe ordne dette. I praksis vil dette si at Classic skal være borte for alle.

Fedora 15 lansert

Fedora 15 har blitt lansert. Distribusjonen er ikke først ute med Gnome 3 og KDE 4.6, men har en rekke små finesser å tilby.

Ubuntu på vei bort fra Mono?

Ubuntu distanserer seg fra Mono og de utelater F-spot fra Ubuntu 10.10. Dermed gjenstår etter alle solemerker Tomboy som eneste mono APPLIKASJON.

Misnøyen med F-spot er ikke bare monorelatert. F-spot erstattes av Shotwell. Fedora 13 har også valgt Shotwell, og de har i tillegg erstattet Tomboy med Gnote som er utviklet av en tidligere Novellansatt.

Maya med Red Hat og Fedora-versjon

AutoDesk har lansert 3Dverktøyet Maya 2011 for Red Hat RHEL 5.4 og Fedora. Det er 64bits-versjonen som blir tilgjengelig for Linux.

AutoDesk har valgt å ta ibruk Qt som utviklingsplatform, og de kommer til å lansere et Qtbasert SDK for plugins noe senere.

Fedora 11 er klar

Etter noen mindre forsinkelser er Fedora 11 klar. Versjonen er basert på Linux 2.6.29.4 og inkluderer GNOME 2.26 og OpenOffice.org 3.1.0. De svært sporadisk oversatte release notes kan i tillegg fortelle at bluetooth støtten har blitt forbedret. Pressemeldingen nevner også forbedret støtte for lydenheter og virtualisering. Hvis du foretrekker KDE finnes det en egen side for dette, denne versjonen inkluderer KDE 4.2.2.

Fedora 10 er ute

Fedora 10 er ute og du finner skjermbildene her. På innholdsfortegnelsen står Gnome 2.24, alternativt KDE 4.1, OpenOffice.org 3.0 samt mange andre oppdaterte pakker. Disse installeres nå ved hjelp av RPM 4.6. Release Notes har også blitt oversatt til bokmål.

Fedora 9

Fedora 9, kodenavn Sulphur, er i skrivende stund på vei ut til speilene, klar for lansering i morgen. Flere speil, inklusive Uninett returnerer 550 (tilgang nektet), men dette vil antageligvis endre seg i løpet av dagen. Fedora 9 inkluderer KDE 4 og GNOME 2.22, og bygger på Xorg 7.3.

Ext4 - intervju med Eric Sandeen

Fedora Project har publisert et intervju med Eric Sandeen om Ext4. Måten man representerer filer på blir fundamentalt endret. Istedet for å basere seg direkte på antall diskblokker en fil opptar vil man lagre plassering på disken og filens lengde.

Tips for RH/Fedora brukere i Ubuntu

Her er ett par nyttige Ubuntu pakker for Red Hat / Fedora brukere.

Kald iste i kaffen

Sun har frigitt mye av Java gjennom OpenJDK prosjektet, men man er fortsatt avhengig av lukket programvare, ikke minst for å bygge OpenJDK.