ISO

MS Office 2010 med avvist OOxml format?

Tror du at OOxml og ISO-sagaen er opp og avgjort? I såfall finner du hyggelig lesestoff i lenkene under.

Kortversjonen:

MS Office 2007 SP skader ODF-dokumenter

Microsoft's servicepack for MS Office 2007 har som ventet kommet med støtte for åpne dokumentformat. Etter ISOstriden var det mange som fryktet for utviklingen, og det ser ut til at denne frykten ikke har vært ubegrunnet.

OpenXML-klagene forkastet

På fredag vedtok ISO, ikke helt overraskende, å forkaste klagene på OpenXML. For å behandle klagen skikkelig måtte 2/3 av styret ha stemt for klagen, noe som ikke skjedde med noen av dem. Det vil si at OpenXML-formatet i realiteten er en ISO-standard.

Analyse av den gjenstående ISO prosessen for OpenXML

Rob Weir har gått ISO prosessen etter sømmene. Det er stor fare for at protestene blir feid til side, så langt har ihvertfall ISO antydet at de vil være paragrafryttere og godta at man stemte på flere hundre punkter som ikke en gang var blitt diskutert, så lenge en avstemning faktisk fant sted.

Tre land klager på OOXML prosessen

India og Brasil har slått følge med Sør-Afrika og klaget på OOXML prosessen i ISO. Klagene er ikke spesielt skarpe og kritiserer først og fremst at man prøvde å fremskynde prosessen. Dette har vist seg å være helt unødvendig, da ikke en gang Office 2007 vil støtte standarden, og dermed blir det ikke før en gang i 2010 at Microsoft sine egne produkter vil ta i bruk formatet.

ISO-møtet om OOXML er over

ISO-møtet som opprinnelig skulle godkjenne eller forkaste Microsofts Open Office XML er over, men så langt har det ikke komme noen klare resultater. Derfor vil det muligens komme svært sprikende kommentarer i pressen i løpet av de neste par dagene. Av de 1100 punktene som man skulle dekke rakk man bare å diskutere et sted mellom 20 og 30.

De faktiske grunnene til at vi skal si nei takk til OOXML

Det har vært mye omtale og snakking rundt denne saken. I skrivende stund har ISO forbundet stemt ned forslaget fra Microsoft, med hendholdsvis 53,12% for OOXML, hvor 66,66% er kravet for at standarden skal innføres. Her følger de faktiske grunnene til at vi må si nei til OOXML.

Champagne og jordbær påvirker beslutningsevnen

Geir Isene i norske Freecode reiser spørsmålet om ISOs standardiseringsprosesser bør reguleres. Dette skjer etter avsløringer om at de nasjonale ISO organene som deltar i vurdering og høring av framtidige standarder er lette å korrumpere av agressive markedsaktører.

OOXML tapte denne runden?

ISO har foreløpig ikke offentliggjort resultatet av fredagens avstemning. I USA var det riktignok arbeidernes dag (Labour day) på mandag, men ISO har sitt hovedkvarter i Sveits og det er derfor litt rart at de ikke har fått telt opp de 41 stemmene enda. Heldigvis ser det ut til at Microsoft neppe fikk medhold av 2/3.

India sier nei til OOXML

India har bestemt at landet ikke vil støtte Microsofts OOXML i den kommende ISO avstemningen, frist for å sende in materiale. Komiteen, på 21 deltagere, vedtok enstemmig at formatet ikke skulle konkurrere mot Open Document Format. Forskjellen mellom India og flere andre land, deriblant Norge, er at det ikke er mulig å stemme ja med ekstra krav. Så langt har USA valgt å ikke stemme (? se kommentar), mens Kina kommer til å si nei. Danmark, Tyskland, Sveits og Malaysia vil støtte Microsoft.