lisens

GPL taper terreng

The 451 Group har gjort en analyse av hvilke lisenser som benyttes av prosjekter under den difuse "open source"-paraplyen. Trenden viser at selv om tallet er økende i alle kategorier så taper GPL terreng i forhold til lisenser som ligger nærmere BSD eller MIT. Sistnevnte er på mange måter bare en ansvarsfraskrivelse, uten reelle krav til de som bruker eller distribuerer programmene.

Canonical og kommersiell lisens?

I bloggen til Bradley M. Kuhn oppsummerer han Mark Shuttleworth og Canonicals utsagn og handlinger omkring lisensiering av friprog-prosjekter.

Richard Stallman om lisensunntak

Richard M. Stallman har blogget om sitt syn på "license exceptions", det vil si at de som eier koden fritar enkelte individer fra å følge lisensbetingelsene. Dette gjøres typisk mot betaling og kan således bidra til å finansiere fri programvare.

Monty om todelt lisensiering

Michael "Monty" Widenius, den tidligere hovedpersonen bak MySQL, har skrevet
sine tanker om todelt lisensiering ("dual-licensing"). Kort fortalt er det en modell hvor man på den ene siden tilbyr produktet som fri programvare, på den andre selger det til utviklere av proprietære programvare med en lisens som tilater dem å inkludere det i sine produkter.

Forbrukerrådet råder folk til å vurdere Linux

TV2 Nettavisen har en interessant artikkel om lisensbetingelsene for sluttbrukere (EULA) i Windows Vista. Forbrukerrådet er også intervjuet og stiller seg kritiske til at man bare kan oppgradere PCen én gang med samme Vista-lisens. Dette kan bety at forbrukerne må betale flere ganger for samme operativsystem!