odf

Portugal velger ODF. Norge ser mot Microsoft?

Momas private blogg for 20.nov.2012:
Portugal har akkurat valgt ODF og PDF som offentlige dokumentformater. ODF er det eneste editerbare format av disse. Microsofts OOXML er ikke nevnt i vedtaket. Jeg er meget overrasket fordi Portugal er generelt et Microsoft-land og korrupsjon (eller bytting av tjenester) er dessverre nokså utbredt.

Kilde1: http://lwn.net/Articles/525829/

ODF og OOXML uegnet som dokumentstandard

Verken ODF eller OOXML duger
Begge standardene slaktes i rapport bestilt av myndighetene, iflg. en artikkel i digi.no. Her følger et utdrag av artikkelen

Forrige fredag publiserte Difi en ny rapport, som de har bestilt av Bouvet. Rapporten har status som foreløpig (versjon 0.9). Endelig utgave ventes i slutten av måneden. Den oppsiktsvekkende konklusjon er likevel egnet til å heve noen øyebryn.

Rapporten, som er ført i pennen av Bouvet-konsulent Lars Marius Garshol, slakter nemlig både ODF og OOXML.

- Vi finner det ikke faglig forsvarlig å anbefale noen av disse standardene, fordi kvaliteten på begge spesifikasjonene er lav og fordi utveksling mellom verktøyene ikke fungerer, konkluderes det.

- Det kommer noe ut om dette på mandag. Vi sitter nå og finpusser programmet om et åpent møte vi skal ha om rapporten i slutten av måneden, sier pressekontakt Ingvild Østraat i Difi.

Difi ber også om innspill til utredningen på sin egen Standardiseringsportal.
Selve rapporten i pdf format finnes via lenke på DiFi's side nederst her.

http://www.digi.no/842094/verken-odf-eller-ooxml-duger
http://standard.difi.no/forslag-og-saker/saker/egnethetsvurdering-standa...

MS Office 2010 med avvist OOxml format?

Tror du at OOxml og ISO-sagaen er opp og avgjort? I såfall finner du hyggelig lesestoff i lenkene under.

Kortversjonen:

Oracle og OpenOffice

Hittil har det ikke kommet særlige detaljer mht OpenOffice/StarOffice etter Oracles overtagelse av Sun.

Men en webcast fra Oracle tegner i alle fall opp positive hovedintensjoner for satsingen framover. De vil beholde community utviklingen, satse på ODF, og de har planer om å 'spre' OpenOffice 'over alt' - PC-Web-Mobil.

StarOffice vil inngå i et nytt applikasjonslag fra Oracle som får navnet Oracle Office Productivity Family. Dette vil få tett integrasjon mot Oracles underliggende database/innholdssystemer (DBMS/CMS). De vil også oppmuntre/bidra til utvikling av flere utvidelser for OpenOffice/StarOffice.

Når så tunge aktører som Oracle og IBM satser på ODF, kan det bli et definitivt gjennomslag for ODF og StarOffice/OpenOffice i større organisasjoner. Der har det hittil vært vanskelig for ODF/OpenOffice å få innpass, pga eksisterende koplinger mellom MS Office og andre systemer/verktøy.

Webcast OpenOffice
http://oracle.com.edgesuite.net/ivt/4000/8104/9236/12637/lobby_external_...
Oracle's Support for Open Source and Open Standards
http://www.oracle.com/us/technologies/open-source/index.html
Oracle and Linux
http://www.oracle.com/us/technologies/linux/index.html

DIFI vurderer OOXML og ODF

Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) har fått laget en rapport som vurderer redigerbare dokumentformater for OOXML og ODF. Fokus var anvendelsesområdene publisering på nett, utveksling av tekstdokumenter (internt i offentlig sektor og mellom offentlig sektor og innbyggere/næringsliv) og Produksjonsformater for fagsystemer og kontorstøtteprogramvare.

ODF i Danmark (som i Norge)

Digi.no skriver
Nå har også Danmark tatt sin beslutning. Etter lange forhandlinger mellom regjering og opposisjon ble det fredag morgen forhandlet frem et forlik.
- Vinneren er kåret. ODF løper av med seieren som det offentliges åpne dokumentformat, skriver nettstedet Version2.dk
.
http://www.digi.no/834259/odf-vant-i-danmark

Men følger Kommune-Norge opp den norske forskriften?
http://www.digi.no/824298/snart-maa-kommunene-bruke-aapne-formater

MS Office 2007 SP skader ODF-dokumenter

Microsoft's servicepack for MS Office 2007 har som ventet kommet med støtte for åpne dokumentformat. Etter ISOstriden var det mange som fryktet for utviklingen, og det ser ut til at denne frykten ikke har vært ubegrunnet.

OpenOffice.org 3.0 sluppet

OpenOffice.org 3.0 kontorpakken for Linux, OS X, Solaris og Windows ble endelig sluppet i dag, etter en relativ lang test og prøvetid i sluttfasen som strakte seg tom. kandidatversjon RC4. I skrivende stund er OpenOffice.org hjemmesiden nede for telling pga stor pågang, og det vil derfor drøye før normal nedlastingshastighet kan oppnås derfra.

OOXML-klagene behandles

ISO har bestemt seg for å behandle klagene som flere land sendte inn. Dette gjør at OOXML ihvertfall ikke vil være en offisiell standard inntil granskningen er ferdig, noe som vil ta flere måneder. Dette, i kombinasjon med at Microsoft ikke regner med å implementere den reviderte standarden på lang tid, vil gi ODF et forsprang.

MS Office støtter ODF, sliter med OOXML bakoverkompatibilitet

Microsoft har annonsert at de vil støtte ODF 1.1 (Open Document Format) i Microsoft Office Service Pack 2, som ventes i løpet av første halvår 2009. Dermed får MS Office støtte for ODF lenge før de støtter sitt eget format OOXML.