Xen

XenServer 6.2 som fri programvare

Citrix / Xen Project har gjort Xen Server til fri programvare, som beskrevet i dette blogginnlegget. Det vil i hovedsak si at du får et ferdig oppsett med verktøy for konfigurasjon og overføring mellom fysiske maskiner, og du kan selv bestemme om du trenger kommersiell støtte fra Citrix. Dette åpner selvfølgelig også for at flere kan bidra med ny funksjonalitet og rettelse av feil. Ikke alle komponenter ligger på Github enda, men de har laget en detaljert tabell med lanseringsdatoer. Lisensen som brukes minner om en BSD-lisens.

Xen støtte i Linux kjerna

Fra og med Linux kjerne 2.6.39+ (som i 3.0) vil det finnes komplett støtte for Xen hypervisor. Virtualiseringsstøtten omfatter Linux som vert (management OS, Dom0) for Xen og Linux som gjest (DomU) under Xen.

KVM i SLES 11 SP1

Denne bloggeren har prøvd KVM på SLES 11 SP1 RC4 under Novell Brainshare i Amsterdam (endelig release 2. juni).

Vedkommende har fem års erfaring med Xen og har hjulpet kunder å implementere Xen, som har vært støttet på SLES 10 siden 2006. Derfor var han interessert i å prøve KVM på strak arm, for å se hvor langt han kom.

Bloggeren ble imponert over hvordan KVM var implementert i SLES 11 SP1, og betegner det som et typisk 'bedriftsklart' produkt. Han greidde å virtualisere et tilfelle av SLES 11 SP1 og Windows 7 uten hjelp.

Nøkkelen til dette er verktøyene libvirt & virt-manager for Xen, som nå også håndterer KVM tilsvarende.

Jeg kan tilføye fra litt egen erfaring med de samme YaST2 integrerte, grafiske verktøyene på SLES 10 og openSUSE: det har vært rett fram enkelt å administrere og også 'fjernstyre' virtualiserte tilfeller av Win2k3 server, openSUSE og SLES/OES2 på Xen.

http://sellingfreesoftwareforaliving.blogspot.com/2010/05/kvm-in-suse-li...

BMW også på Linux

ComputerWeekly skriver i en artikkel

How BMW virtualised with SuSE Linux and Xen
Car maker replaces HP-UX, Aix and Solaris with SuSE for production, development and test systems

BMW har tatt i bruk Xen virtualisering på industristandard PC servere for å erstatte sin aldrende PA-Risc, Sun Sparc og IBM Power 4/5 Unix server maskinvare. Bilfabrikanten har arbeidet med Novell for å erstatte 1400 Unix servere med Linux systemer. De valgte Xen foran VMware.
Novell ivaretar all support og leverer maskinvaredrivere. Virtualiseringsløsningen kjører applikasjoner, men ikke BMWs database som skal ha maksimal ytelse.
http://www.computerweekly.com/Articles/2010/05/20/241312/how-bmw-virtual...

BMW er med dette den andre store bilfabrikanten i Europa som har valgt Novell SUSE Linux Enterprise. Franske PSA-Peugot-Citroen valgte SLES for et par år siden http://desktoplinux.com/news/NS9524633069.html

Lenny x86_64 under Xen

Ærlig talt så har jeg aldri satt meg inn i hvordan Xen setter opp og booter paravirtualiserte maskiner. Installasjon av CentOS går så det griner, men xen-image-create og lignende verktøy er vanskelige å få kontroll på.

Red Hat vinker farvel til Xen

Red Hat vinker farvel til Xen og satser ressursene på nyinnkjøpte KVM. Xen vil fortsatt være støttet i hele RHEL 5 serien, som vil være holdbar til minst 2014. Citrix har på sinside nettopp annonsert at XenServer vil være gratis. Sannsynligvis kommer dette noe sent, med tanke på at de fleste brukere av Xen allerede har brukt produktet gratis gjennom CentOS og lignende distribusjoner.

WindowsXP + CentOS på Xen/SuSE

WindowsXP + CentOS virtualiserte gjester på Xen/SuSE som vert
Jeg har har nå kommet noen steg videre med mitt "Desktop virtualiseringsprosjekt", f.t basert på Xen 3.3.1/OpenSuSE 11.1 x86_64 (kernel 2.6.27.7-9-xen). Maskinvaren er hp8710w bærbar og underveis også en stasjonær Dell Precision490 arbeidsstajon.

Installasjon av fullvirtualisert VM for WinXP på openSUSE 11.1/Xen

I det etterfølgende vises skjermbilder fra opprettelse og installasjon av en fullvirtualisert maskin for et Windows-XP gjeste-OS på openSUSE 11.1-RC1/Xen-2.6.27.7-4 som verts-OS (dom0). Maskinvaren er en HP Compac 8710w mobil arbeidsstasjon

300306

Xen 3.3.0 under CentOS 5.2

Noen notater for installasjon av Xen 3.3.0 under CentOS 5.2. Litt mer detaljer enn jeg selv trenger, i tilfelle noen har lyst til å prøve.

Installasjon av CentOS 5.2:

Xen 3.3

Xen 3.3 ble lansert i slutten av forrige uke. Pressemeldingen domineres av lykkeønskninger fra samarbeidspartnere og det er vanskelig å finne store nyheter, men så har også Xen et ganske bra fundament allerede.