zfs

FreeBSD 9.0

FreeBSD 9.0 ble lansert 12. januar. Den nye versjonen inneholder mye nytt, blant annet et nytt installasjonsverktøy og KDE 4.7.31. I løpet av det siste året har det dukket opp mange lagringsløsninger basert på FreeBSD og ZFS, og det reflekteres også i utviklingen. Den nye versjonen støtter ZFS versjon 28. Den inkluderer en rekke drivere for nye nettverkskontrollere, ny NFS-implementasjon og har fått et nytt rammeverk for lagring med høy oppetid.

ZFS, Ext4 og Btrfs sammenlignet

Phoronix har sammenlignet ZFS, UFS+J, UFS+S, Ext4 and btrfs. De tre første ble testet på FreeBSD 8.1, de to siste på Ubuntu 10.10 (under utvikling). Konklusjonen er at Ext4 og btrfs gjør det svært skarpt og slår ZFS på de fleste områder i testen, unntaket er "random writes" når antall tråder er mindre enn 16. Når det er sagt så har ZFS mye funksjonalitet som Ext4 ikke har og btrfs foreløpig mangler, derfor er det på mange måter sterkt at systemet i det hele tatt klarer å holde følge. Men btrfs begynner for alvor å vise muskler og det skal bli spennende å følge utviklingen der.

ZFS slipper kode til Linux kernel

Ifølge Heise Online har Oracle gjort større deler av ZFS tilgjengelig for linuxkjernen i sammenheng med et annet Sun-utviklet filsystem - Lustre.

Målet er å gi brukere av Lustre tilgang til ZFS for "backend storage" i Linux. Lustre's testversjon er pt 2.0 Beta, og ZFS planlegges å være tilgjengelig i versjon 3.0.

Nexenta GNU OpenSolaris Debian Apt ZFS

Hos linux.com fant jeg referanse til en artikkel hos nexenta.org som beskriver hvordan arbeider med å utnytte OpenSolaris' ZFS (Zettabyte File System) i kombinasjon med GNU software og verktøy som blant annet APT fra Debian og Ubuntu.

ZFS greit forklart

Mens debatten fortsatt raser om ZFS kommer til Linux, eller om det kun blir støttet gjennom FUSE på grunn av lisensieringsproblemer, kan det være greit å finne ut hva ZFS det egentlig er. Det vil utvilsomt komme flere slike systemer i løpet av de neste par årene, ved å forstå ZFS får man et greit grunnlag for å sammenligne med andre. Wikipedia sin artikkel er litt dryg, men APCMag.com har en forklaring som er relativt enkel å forstå (begge paa engelsk). Akronymet, som stod for "Zettabyte File System", er sjelden forklart fordi konseptet har endret seg en del siden begynnelsen.