"Monitor out of range" løsning (SuSE)

Har du noe lurt å dele med oss? NB. Dette er ikke et support forum.

"Monitor out of range" løsning (SuSE)

Innleggav terjejh » man 03.04.2006 0:17

Dette tipset kan erfaringsvis komme til nytte i påkomne tilfeller, og før man aner det.

1) Er man uheldig selv å sette eller automatisk få satt for høye, permanente enkeltverdier eller kombinasjon av verdier for
* skjermoppløsning
* oppfriskingsfrekvens
* fargedybde
vil skjermen blanke ut i svart, ofte med en blå meldingsboks ala "Monitor Out of Range".

For å løse denne floken må/kan man bruke følgende kommandosekvenser:
CTRL-ALT-F1 el. CTRL-ALT-F2 (tty konsoll*)
init 3 (bootnivå 3)
rot-passord
sax2 -l (for low resolution SaX2 modus)

Her vil man da komme til og få satt lavere verdier som skjermen/kortet klarer å håndtere.

*) Ønsker man tty konsoll i andre tilfeller, eksempelvis når man tester ut fra et fungerende grafisk desktopsystem, svitsjer man tilbake til dette med CTRL-ALT-F7

2) "Monitor out of range" kan også forekomme automatisk allerede etter den første bootsplash skjermen under installasjonen. Et eksempel: min 19" Viewsonic VP191b LCD klarer 1280x1024@75Hz, og skjermodellen finnes nå også i og av SuSE 10.x installasjonen, eventuelt også i de siste 9.x Pro. SuSe vil også automatisk benytte maksimal skjermoppløsning 1280x1024.
Problemet her er imidlertid at man ikke ser (på dette stadiet) at 85Hz også vil bli benyttet samtidig, noe som irriterende vil erfares rett etterpå, når skjermen blanker ut med "Monitor out of range" melding. SuSE sentralt har svart at dette heller ikke er en bug som de kan løse, pga at oppsettet er hardkodet i skjermkortet.

Tipset her, og det riktige og sikreste for skjerm/kort man ikke har installasjonserfaring med fra før, er derfor heller å gå ned ett trinn på oppløsningen under installasjonen. Dvs. velge 1024x768 i dette tilfellet med F3 tasten på første installasjonsbildet, før man fortsetter med installasjonen. (Normalt vil man her også samtidig velge "Norsk" med F2 tasten).

Mot slutten av installasjonen eller etter pålogging, kan man så kontrollert velge og teste optimale skjermdata med det utmerkede SuSE-verktøyet SaX2.

3) Et tilleggstips angående skjermvalg:
Om aktuell skjermmodell (ny eller sjelden) ikke finnes i SuSE basen direkte eller med SaX2 etterpå, vil erfaringvis et generic "VESA" innvalg for CRT monitorer og tilsvarende "LCD" for LCD paneler, oftest være bedre enn å prøve en monitor modellbetegnelse som synes å ligne på den man har.

Årsaken er at disse standardene er velprøvde og debugget mer enn andre alternativer. Faktisk kan det også forekomme at disse standardene fungerer bedre, enn en spesifikk skjermmodell som finnes tilgjengelig. Får man eksempelvis problemer med å skalere opp skjermbildet til å utnytte hele skjermen, er det verdt å prøve VESA eller LCD respektive, og så velge riktig maksimal oppløsning@frekvens og riktig fargedybde for skjermen/kortet som utgangspunkt for testing og eventuelt justering i SaX2.

Terje

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 181 måneder
 

Returner til Tips og triks / FavoritterHvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]cron