RPM referanser

Har du noe lurt å dele med oss? NB. Dette er ikke et support forum.

RPM referanser

Innleggav terjejh » lør 17.11.2007 12:51

RPM pakkehåndterer (opprinnelig Red Hat Package Manager) brukes av en rekke Linux distribusjoner, bl.a:
Fedora, Mandriva Linux (og avledet PCLinuxOS), PS2 Linux, Red Flag Linux, Red Hat Enterprise Linux/RHEL (og avledninger CentOS, ASPLinux), SUSE Linux Enterprise/SLE/openSUSE, ArkLinux, Yellow Dog Linux, PLD Linux Distribution, Scientific Linux, Linux XP

Selv om installasjonen ofte(st) foregår mer automatisk fra ferdig oppsatte programarkiver for YaST/yum osv, kan enkeltpakker utenom disse lastes ned og installeres med RPM pakkehåndtereren. Og istedenfor mer tidkrevende søking gjennom flere aktiverte programarkivkilder, kan man spørre langt raskere med RPM kommandoer mot databasen med kommandoer i en terminal.

Her en link til noen slike nyttige RPM kommandoer:
http://www.novell.com/coolsolutions/tip/19918.html

Generelt om RPM med referanser og eksterne kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/RPM_Package_Manager

HowTo, Guide og boka "Maximum RPM":
http://www.rpm.org/RPM-HOWTO/
http://docs.fedoraproject.org/drafts/rpm-guide-en/
http://www.redhat.com/docs/books/max-rpm/

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 216 måneder
 

Re: RPM referanser

Innleggav moma » lør 17.11.2007 22:48

Hei,

Anbefaler du å bruke Yast eller Smart... f.eks i OpenSuSE Linux?
Hva synes du om hastigheten til ulike RPM pakkehåndterere?

Jeg tror at evnen til å løse avhengigheter er omtrent det samme i alle RPM pakkehåndterere. RPM-kommandoen ligger på bunnen i alle.

Debian har sk. Apt og Aptitude. Den siste skal være flinkere til å redegjøre avhengigheter ved installasjon og spes. ved fjerning av programvare.

Min RPM erfaring er fra RedHat/Fedora og tildels PCLinuxOS.

// moma
http://www.futuredesktop.org

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 235 måneder
 

Re: RPM referanser

Innleggav terjejh » lør 17.11.2007 22:49

Noen sverger til Smart, som jeg kun prøvde litt under under 10.1/10.2, men gikk tilbake til YaST igjen. Etter at openSUSE i 10.3 har byttet ut den tunge (synkronisering med) Zenworks med den nye Zypper oppdatering, ser jeg ingen grunn til å ikke benytte det som er standard del av openSUSE distroen. Dvs Zypper updater som hittil har fungert upåklagelig pluss YaST2 pakkehåndterer mm for mer omfattende ting.

http://news.opensuse.org/?p=153
http://liquidat.wordpress.com/2007/07/2 ... nsuse-103/

Det synes nå som om de er på et riktigere spor igjen, selv om der sikkert fortsatt er forbedringspotensiale mht optimalisering og hastighet. Det skjer også spennende ting i kombinasjon med 1 click OBS installasjon (openSUSE Build Service). Poenget er å ikke ha aktivert for mange samtidige programvarearkiver (som jeg har en tendens til), fordi det er gjennomsøking av og kontroll mot disse arkivene som tar noe tid.

Etter noen eller større oppdateringer, kan det være lurt å defragmentere og speede opp RPM databasen med kommandoen
Kode: Merk alt
rpm --rebuilddb


Der kan av og til (ved valgfrie oppdatering av mange pakker til det nyeste som finnes fra tilleggskilder) selvsagt forekomme at ikke alle avhengigheter kan løses automatisk ut "fra beste valg" i YaST (f.eks. to programmer som trenger hver sin versjon av et bibliotek). Da får brukeren forslag til mulige manuelle valg som kan gjøres, enten ikke installere det nye programmet eller avinstallere et annet først.

Har også tidligere installert en hel distro kun med RPM kommandoer, i forbindelse med et forsøk på å videreføre Suns JSD3/Linux prosjekt. Syntes avhengigheter stort sett løste seg greitt. Trikset var stort sett å la RPM selv løse rekkefølgen av installasjonsfilene ved å kjøre sekvensene/bolkene så enkelt som
Kode: Merk alt
rpm -Uvh *.rpm


Red Hat har jeg ikke brukt siden versjon 9, og Fedora prøvde jeg bare en kort tid. Derfor har jeg ikke grunnlag nok for å si noe om andre RPM pakkehåndterere.

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 216 måneder
 


Returner til Tips og triks / Favoritter



Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]