MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » ons 28.09.2011 12:26

Det er bare å smøre seg med tålmodighet, belage seg på mer ventetid og bygge opp nye forhåpninger til den neste, annonserte mobil-plattformen "Tizen" fra Intel, Samsung m.fl. (tidligere MeeGo og LiMo)partnere. Tizen blir hostet hos Linux Foundation og sies skal komme med SDK i første kvartal 2012 osv.

Med katta ute av sekken, var det altså hold ryktene om at Intel var blitt lunken til MeeGo, etter at Nokia sviktet (dem) gjennom sin overgang til WinPhone. Intel måtte også foreta seg noe for å oppnå bredere oppslutning rundt en plattform. Med teknologilederen Samsung på laget nå, vil også sistnevnte ha et bein ekstra å stå på i fht. Google og pågående patentstrider med Apple og avgift til MS?

Tizen's web-baserte utviklingsmiljø skal benytte åpne standarder som HTML5 og WAC API. I en lenket artikkel nedenfor hevdes det at (det Nokia-kontrollerte) Qt er ute, mens MeeGo-bloggere mener både Qt og C++ er nødvendig for å skape fart på skikkelige applikasjoner. *) Jfr. Edit 2 nedenfor

Om Tizen vil erstatte MeeGo på utviklings-og distribusjonsplattformen Open Build Service (OBS) via Linux Foundation og Linux Developer Network (LDN), er så langt ikke nevnt.

Min egen synsing og forhåpning, er at det heller ikke ville vært av veien, hvis også det beste fra HP's WebOS kunne doneres til og innlemmes i Tizen prosjektet, som en felles, åpen Linux-basert mobilplattform ;)

Og, avslutningsvis; hva nå Nokia N9, når troll har gått i ord? Hvem sitter igjen med den tvilsomme æren for at MeeGo virkelig har blitt en såkalt "brennende plattform"?

--------------------

Edit 1
Digitimes rapporterte 29. sept. at Acer og Asus slutter seg til Tizen prosjektet. HTC har Tizen under evaluering, uten å ha bestemt seg
http://www.digitimes.com/news/a20110928PD216.html

*) Edit 2
Hva som blir Tizens "native toolkit" (utover HTML5) for applikasjonsutvikling er ikke minst utviklerne opptatt av. I diskusjoner på Tizen relaterte lister/forumtråder, har kvalifiserte gjetninger gått i retning av at Enlightenment Foundation Libraries (EFL) kan komme til å erstatte Qt. Det nevnes spesielt at Samsung har støttet EFL, og at dette vil være en naturlig konsekvens, når de nå erstatter Nokia i Tizen prosjektet.
http://www.mail-archive.com/enlightenme ... 30306.html
http://www.oss.kr/?module=file&act=proc ... e9b92d5bd9
http://www.enlightenment.org/
http://trac.enlightenment.org/e/wiki/EFLOverview
http://en.wikipedia.org/wiki/Enlightenm ... _Libraries
https://lists.tizen.org/pipermail/gener ... September/
http://forum.meego.com/showthread.php?t=4642
---------------------------

https://www.tizen.org/
http://www.linuxfoundation.org/news-med ... foundation
http://www.linuxfoundation.org/news-med ... urce-softw
http://appdeveloper.intel.com/en-us/blo ... ntel-appup

https://meego.com/community/blogs/imad/ ... next-meego
http://www.unwiredview.com/2011/09/28/m ... ambitions/

http://thisismynext.com/2011/09/28/meeg ... sed-linux/
https://meego.com/community/blogs/imad/ ... mment-2032

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Ingen tørr satse

Innleggav ak » man 03.10.2011 16:21

Det er ikke uvanlig at C++-utviklere mener at plattformer som ikke kan utvides med C++ er ubrukelige ;)

Jeg var relativt uinteressert i debatten rundt MeeGo, bl.a. fordi jeg aldri følte at jeg forstod hvordan prosjektet var avgrenset eller hvordan det skulle finansieres på sikt. Jeg sitter med den samme følelsen nå:

Tizen vil lide samme skjebne som Limo og MeeGo, bli absorbert i et eller annet nytt prosjekt som ikke kan vise til reelle resultater etter to-tre år. Limo har levert litt resultater i forhold til bedre drivere for Intel sine produkter, men det er ikke stort mer enn Intel ville levert på egenhånd for å fortsatt kunne være et alternativ til ARM.

MeeGo leverte et begrenset brukergrensesnitt, men har ikke kommet i nærheten av å bygge opp et økosystem av utviklere eller sluttbrukere. Jeg vet ikke hvor mye penger Intel&Co la ned i LiMo og MeeGo, men jeg vil bli overrasket om det er mer enn 10% av hva første utgave av iOS eller Android kostet. Resultatet har blitt deretter.

WebOS gjorde mye riktig, men viste samtidig (under kompliserende omstendigheter) hvor vanskelig dette er. For andre enn Google, Microsoft og Amazon vil det være vanskelig å tjene penger på innhold og tjenester, så det må komme fra salget av selve enheten. LiMo eller Tizen kan gjerne ligge i bakgrunnen, men utviklingen av brukergrensesnittet må drives av én stor aktør som også høster fruktene av denne investeringen gjennom bedre marginer på enhetene. (Eller flere, hver for seg. Men ikke Intel.) Og de vil sannsynligvis ha abstraksjon som gjør det mulig å gå over til ARM i fremtiden, skulle Intels produkter eller priser bli tunge å svelge.

Jeg tror ingen i dag gidder å lære seg eller utvikle for et nytt system som starter helt fra scratch uten brukerbase. Derfor må eventuelle utfordrere enten kunne emulere et eksisterende system (iOS, Android, WP7), eller basere alt på HTML5 i første omgang.

Derfor tror jeg også at hver komponent av type Qt eller Mono er en spiker i kisten for prosjektet. Ønsket om å videreføre disse teknologiene kan ikke være et hensyn hvis man skal kjempe i dette markedet. Det man trenger er et helhetlig og tydelig avgrenset API, men mest av alt trenger man en aktør som er villig til å satse alt. Ikke en allianse av selskaper som har interessene sine helt andre steder.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 218 måneder
 

Re: Ingen tørr satse

Innleggav Del » tir 04.10.2011 10:27

ak skrev:MeeGo leverte et begrenset brukergrensesnitt, men har ikke kommet i nærheten av å bygge opp et økosystem av utviklere eller sluttbrukere.
Dette er ikke riktig. Plasma active og hele KDE forsåvidt var med på oppturen. Rett før Microsoft fikk stukket kjepper i hjulene var t.o.m. Ubuntu på full fart over til Qt fra Gtk. Nokia hadde enorm suksess med å bygge opp økosystem. Et eksempel er at de lykkes med å bringe KOffice sin støtte for Microsoft formater på høyde med LibreOffice, og det på rekordtid. N9 har også vist ganske ettertrykkelig at dette ikke var noen brennende plattform.
utviklingen av brukergrensesnittet må drives av én stor aktør som også høster fruktene av denne investeringen gjennom bedre marginer på enhetene.
Dette er den proprietære modellen. Jeg tror det er andre faktorer som bør differensiere. Nokia sin ide proprietært UI har jeg i grunnen ikke sansen for.
Jeg tror ingen i dag gidder å lære seg eller utvikle for et nytt system som starter helt fra scratch uten brukerbase.
Qt starter ikke fra scratch. Personlig velger jeg Qt fremfor java eller objective-c anyday. Hvordan Qt kan være en spiker i noen kiste vil jeg gjerne vite.
Det man trenger er et helhetlig og tydelig avgrenset API
Så kjøp deg en iPhone. Personlig foretrekker jeg langt code once compile everywhere. Html er fortsatt ikke svaret på alt, og da er Qt det eneste alternativet.
medlem i 178 måneder
 

Re: Ingen tørr satse

Innleggav Kjetil Kilhavn » tir 04.10.2011 11:32

ak skrev:Jeg tror ingen i dag gidder å lære seg eller utvikle for et nytt system som starter helt fra scratch uten brukerbase. Derfor må eventuelle utfordrere enten kunne emulere et eksisterende system (iOS, Android, WP7), eller basere alt på HTML5 i første omgang.

Derfor tror jeg også at hver komponent av type Qt eller Mono er en spiker i kisten for prosjektet. Ønsket om å videreføre disse teknologiene kan ikke være et hensyn hvis man skal kjempe i dette markedet. Det man trenger er et helhetlig og tydelig avgrenset API, men mest av alt trenger man en aktør som er villig til å satse alt. Ikke en allianse av selskaper som har interessene sine helt andre steder.

Det er da ikke noe i veien for at Qt ligger under for bruk i avanserte løsninger, mens man har muligheten til å lage enkle løsninger ved hjelp av HTML5. Jeg forstår ikke hvorfor du mener det er noen motsetning her.

Brukerens avatar
medlem i 180 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » tir 04.10.2011 14:59

Med HTML5, Wayland (display server) og Broadway (GTK+3 backend) støtte i anmarsj, har Tizen potensiale for å bli en vinn-vinn plattform for både Samsung (LiMo mobilklienter) og Intel (servere mm).
http://venturebeat.com/2011/04/07/how-h ... ative-app/
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... &px=OTk0Mg

Angående spørsmål om Qt el.a. "native toolkit" i tillegg til HTML5, vil jeg her sakse ut noen avsnitt fra lenker jeg la ved i Edit 2 ovenfor. Selv om de kan være subjektive, synes de likevel å falle godt inn i Tizen bildet:

What is the scope of Tizen? (lists.tizen.org)
svar fra Carsten Haitzler (The Rasterman):

  that's a very big leap you made there... :) and you completely ignored the bit:

  "For those who use native code in their applications, the [i]Tizen SDK will include a native development kit.
  "

  right on the FRONT PAGE. "boot2gecko" is the kind of project where there *IS* no native application or environment other than the browser. use HTML5 if you think it's easier/batter. if you want native development... it's there too.

  the implication here in this thread is that the only thing you can use to write any apps is html5. that is not correct. it is the suggested/primary way and what is first and foremost pushed and suggested.

  for native, tizen uses EFL ( http://www.enlightenment.org ). EFL does not preclude the ability to have an use other toolkits/libraries. the EFL API is a C API. please note than tizen is a merge between samsung limo4/slp and meego work, not simply a "let's take meego and give it a new name". both partners bring something to the table to make tizen happen. :) [/i]
https://lists.tizen.org/pipermail/gener ... 00063.html

og videre:
  well if efl isn't the native api for a large part of the graphics and ui related elements, i have very little business being here and doing things. :)

  samsung has been using [i]EFL
  in working on limo/SLP for a long time now and has contributed lots of work (directly) back and that work is already open and in upstream source repositories. i'd like to think samsung has earned it's stripes and has followed the letter and the spirit of the licenses with EFL for years now.[/i]
https://lists.tizen.org/pipermail/gener ... 00066.html

Og her fra LiMo Foundations pressebrief av LiMo 4 plattformen tidligere i år:

  LiMo 4 delivers complete middleware and base application functionality, including a flexible and powerful user interface, extended widget libraries, 3D window effects, advanced multimedia, social networking and location based service frameworks, sensor frameworks, multi-tasking and multi-touch capabilities. In addition, support for scalable screen resolution and consistent APIs means that the platform can deliver a consistent user experience across a broad range of device types and form factors.

  LiMo 4 makes extensive use of best of breed technologies from leading open source projects. LiMo’s Open Source Policy also promotes strong bilateral engagement with these projects in the interests of maintenance efficiency and market access for future open source innovation. It is planned that LiMo 4 code will become available for public download from July 2011.

  "We're delighted that free and open source software from the [i]GNOME
  project is being used in LiMo 4 and we look forward to working even more closely with LiMo members in the future," said Dave Neary, Open Source software community management expert and long standing member of the GNOME Foundation.[/i]
http://limofoundation.org/en/Press-Rele ... imo-4.html

Jfr. dette med oversikten (pdf) over Samsungs Linux Platform (SLP)
http://www.oss.kr/?module=file&act=proc ... e9b92d5bd9

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav ak » fre 07.10.2011 11:25

Hvis jeg skal utvikle applikasjoner for denne plattformen så må jeg vite at APIene jeg skriver mot kommer til å være støttet og stabile i lang tid fremover, og at det vil finnes et marked (det vil si sluttbrukere). Mange nok tror nå at Microsoft og Nokia har forpliktet seg, og det fører til utvikling selv om det knapt nok finnes kunder.

@Del:
Jeg sikter til utviklere som skriver applikasjoner og sluttbrukere som bruker disse applikasjonene på enhetene sine. MeeGo kom ikke langt nok til å begynne å bygge et slikt økosystem. At Canonical bytter til Qt eller KOffice enklere får støtte OOXML er interessante biprodukter, men å si at Nokia hadde "enorm suksess med å bygge opp et økosystem" er rett og slett en merkelig påstand.

Jeg kjenner ikke din definisjon av den "proprietære modellen". Jeg har en Samsung Android telefon, praktisk talt er den akkurat like proprietær og lukket som iPhonen til sidemannen min. Jeg har sansen for Openmoko, som kanskje er den eneste åpne telefonen, men det betyr dessverre ikke at modellen er bærekraftig.

Sitatene som terjejh trekker frem underbygger det jeg mener er fullstendig kaos. Det er høyst uklart om jeg bør skrive applikasjoner mot et ikke-definert subset av Qt, vente på GTK3 eller kode direkte mot Wayland.

Formodentlig vil produsentene gjøre akkurat det samme som de gjør på Android: Desperat prøve å utvikle egne brukergrensesnitt for å skape "egne" produkter. Android legger såpass mye føringer på dette at det i praksis blir veldig lite forskjell, eller så risikerer man at tredjepartsapplikasjoner ikke passer inn i det hele tatt.

Det betyr at det i praksis bare er å sette seg ned og vente, finne ut om Samsung (hvis de i det hele tatt lanserer noen produkter) har lyst til å gå for GTK eller Qt, eller om Nokia gjør noe annet. I mellomtiden fortsetter man å investere i iOS, Android og kanskje WP7.

@Ketil
Etter ti år i bransjen er jeg helt overbevist om at sidestilte APIer er for kostbare å vedlikeholde til at de overlever i lengden. Ett av dem blir allitd holdt tilbake eller droppet, og det skaper splid i miljøet. Når man trenger to så er det bare et tegn på at man ikke klarte å lage APIet man egentlig ville ha.

Vi får se ;)

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 218 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » fre 07.10.2011 14:48

Intel og Samsung har nok hatt en strategi med tidspunktet for og måten de foretok annonseringen av Tizen på, selv om mange MeeGo utviklere føler seg forbigått.

Og mer informasjon om Tizen er jo annonsert vil komme i "ukene som kommer", etterhvert som brikkene faller på plass frem mot SDK og release i Q1 2012. Derfor må interesserte bare avvente og se hva som kommer.

Utviklere mener at også denne prosessen burde vært åpen. Men når tunge aktører skal investere i plattformen og ikke minst implementere det i egne produkter, er det ikke uvanlig at de vil legge en del føringer og få et rammeverk på plass som sikrer deres interesser, før det publiseres åpent videre. Jfr. OpenOffice m/ODF xml-basert dokumentformat (Sun) o.a lignende opensource-prosjekter.

Utviklere vil også helst ha de utviklingsverktøyene de kan fra før og har investert i, og noen tom. vil ha den distribusjonen og det pakkesystemet de har forkjærlighet for fra før.

Eksempelvis krever MeeGo utviklere at Qt blir tilgjengelig for å bli med på Tizen prosjektet. Men Nokias kontroll av Qt og at de selv degraderte MeeGo til fordel for WP7 som egen hovedplattform, har nok skadet tilliten og anseelsen til Qt. At Nokia fortsatte å utvikle på Maemo 6 og laget sitt eget proprietære MeeGo Swipe for N9, (og nærmest bare "kastet bits over veggen" til MeeGo, som 'en blogger utrykker det), gjør nok at verken Intel eller Samsung ønsker bindinger til Qt eller Nokia i i Tizen.

Men samtidig har Intel sagt de skal hjelpe til for at MeeGo applikasjoner skal kunne kjøres på Tizen. Enten må de vel da ta frem gode porteringsverktøy eller også ha et kompatibel runtime system for Qt applikasjoner. Det siste kan løses via tredjepart, og Nomovok har allerede annonsert at de skal porte Qt til Tizen.

Et stramt og avgrenset API har nok sine fordeler for utviklere. Men fleksibiliteten og valgfriheten til Linux med flere gui bruker- og utviklingsmiljø blir jo fremhevet og verdsatt, og er både en styrke og en svakhet for Linux. Det er jo fullt mulig å kjøre qt-applikasjoner på Gnome og motsatt, selv om kanskje enkelte finesser ikke kan utnyttes eller ikke blir like optimale.

Bortsett fra å ha mindre skjermer, er vel high-end smartmobiler nå like kraftige og har like stort minne og lagringplass som netbooks, og kraftigere enn tradisjonelle PCer for få år tilbake. De skulle slik sett ikke ha problemer med å håndtere en fullverdig, tilpasset Linux distribusjon og UX med både GTK og Qt RTE samtidig tilgjengelig som i vanlig Linux(?) Med slik kompatibilitet kunne mye av basisutviklingen tenkes foregå på tradisjonelle, Linux-baserte PCer.

Lenker til ytterligere bakgrunnsinformasjon:

http://www.andrewsavory.com/blog/archives/001574.html
http://www.linuxfordevices.com/c/a/News ... o-Samsung/
http://jeffhoogland.blogspot.com/2011/0 ... x-slp.html
https://sites.google.com/site/slvnjung/
http://nomovok.com/company/news

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav Kjetil Kilhavn » fre 07.10.2011 22:53

ak skrev:@Ketil
Etter ti år i bransjen er jeg helt overbevist om at sidestilte APIer er for kostbare å vedlikeholde til at de overlever i lengden. Ett av dem blir allitd holdt tilbake eller droppet, og det skaper splid i miljøet. Når man trenger to så er det bare et tegn på at man ikke klarte å lage APIet man egentlig ville ha.
Vi får se ;)

Jeg tenkte ikke på sidestilte API-er. Det finnes ett API i bunn og så lager man ett (redusert, men enklere) programmeringsgrensesnitt over, som et bibliotek. Som du skriver: vi får se ... men neppe før høstferien er over for i år :rolls eyes:

Brukerens avatar
medlem i 180 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav Del » man 10.10.2011 0:11

ak skrev:@Del:
Jeg sikter til utviklere som skriver applikasjoner og sluttbrukere som bruker disse applikasjonene på enhetene sine. MeeGo kom ikke langt nok til å begynne å bygge et slikt økosystem.
I begrepet økosystem er det naturlig å favne mer enn bare sluttapplikasjoner. På applikasjonsiden sørget Nokia for myk overgang fra Symbian til Meego med Ovi-store. I tillegg har du alt som kommer inn fra KDE gjennom plasma active, og rammeverket QML som er gjør kjapp utvikling av apps mulig. Jeg mener alt ble gjort riktig og at økosystemet uansett hvordan du velger å definere det var betydelig. Mye mer omfattende enn hva tizen ligger an til å få.
At Canonical bytter til Qt eller KOffice enklere får støtte OOXML er interessante biprodukter, men å si at Nokia hadde "enorm suksess med å bygge opp et økosystem" er rett og slett en merkelig påstand.
Det viser hvilken gjennomslagskraft Nokia hadde, hvor stort moment de hadde klart å bygge opp i det åpne miljøet i løpet av kort tid. For oss som har tro på den åpne modellen er dette den mest kritiske biten av økosystemet, og her hadde Nokia gjort det fantastisk bra. Så bra at MS så på dette som en enorm trussel.
Jeg kjenner ikke din definisjon av den "proprietære modellen". Jeg har en Samsung Android telefon, praktisk talt er den akkurat like proprietær og lukket som iPhonen til sidemannen min. Jeg har sansen for Openmoko, som kanskje er den eneste åpne telefonen, men det betyr dessverre ikke at modellen er bærekraftig.
Beklager, men her er du helt på jordet. Samsung vil antagelig om kort tid på S2 sin SOC driver inn i linux, riktignok med mangelfull 3D akselerasjon. Google promoterer Nexus modellene som har ulåst boot-loader. HTC har lovet å åpne boot-loader på alle sine Android telefoner. Nexus-modellene er så åpne som du får telefoner i dag. Du kan fritt starte din egen app-store for android, og du kan fritt utvikle og installere dine applikasjoner på din Android telefon. På en iphone er ingenting av dette mulig. Faktisk blir jeg ikke forundret om Galaxy S2 ender opp som en mer åpen modell enn Nokia N9, Nexus er det allerede. Jeg har allerede installert Qt på min android, og ser ikke bort fra at jeg lager noen apps til den.
Sitatene som terjejh trekker frem underbygger det jeg mener er fullstendig kaos. Det er høyst uklart om jeg bør skrive applikasjoner mot et ikke-definert subset av Qt, vente på GTK3 eller kode direkte mot Wayland.
Dessverre er det slik for mobile enheter. Qt er det eneste håpet vi har for å få orden i kaoset, Gtk er dessverre ikke i nærheten. Html vil alltid være der, men vil ikke erstatte behovet for lokale apps.
Det betyr at det i praksis bare er å sette seg ned og vente, finne ut om Samsung (hvis de i det hele tatt lanserer noen produkter) har lyst til å gå for GTK eller Qt, eller om Nokia gjør noe annet. I mellomtiden fortsetter man å investere i iOS, Android og kanskje WP7.
Vanskelig å si, men Qt er i dag modent på alle desktop OS, det er støttet på Meego, Android og Symbian, og vil komme til Tizen. Dersom Apple noensinne får fingern ut av rævva kan det godt komme til ios også.
Etter ti år i bransjen er jeg helt overbevist om at sidestilte APIer er for kostbare å vedlikeholde til at de overlever i lengden.
Skjønner ikke hva du mener. Drøssevis av API'er lever side om side, slik har det alltid vært. API er et svært generelt begrep, nærmest alt mellom himmel og jord har et API. Hvis du mener GUI rammeverk, så håper jeg inderlig du tar feil. En verden med kun Qt, kun .net eller kun GTK, hadde vært skikkelig trist.
medlem i 178 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » tor 20.10.2011 23:39

Siden annonseringen av Tizen 27. september, har det oppstått et tomrom og et naturlig krav om mer konkret informasjon om prosjektet. Nylige annonseringer fra Linux Foundation for LinuxCon 17.-18. november i Brasil, tyder på at utviklingsmiljøene da vil få vite atskillig mer.

Intel har tydeligvis skjønt at de også må stokke kortene rett og godt, for å få utviklingsmiljøene med seg over på Tizen prosjektet. De går tungt ut på banen på LinuxCon med følgende tre presentasjoner:

MeeGo/Tizen SDK - Easier and Better Than Ever
v/Bob Spencer, Senior Software Architect v/Intel’s Open source Technology Center (OSTC) og arkitekt for MeeGo SDK.
https://events.linuxfoundation.org/even ... il/spencer

State of the Tizen Community
v/Dawn Foster, MeeGo Community Manager for Intel
https://events.linuxfoundation.org/even ... zil/foster

Tizen Architecture
v/Sunil Saxena, Chief Architect and Senior Principal Engineer i OSTC og leder for MeeGo Arkitekturen.
https://events.linuxfoundation.org/even ... zil/saxena

Til sammenligning er der bare en introduksjon til Tizen og Community på den forestående LinuxCon i Europa 26.-28 oktober, så denne anledingen har nok kommet litt for tidlig.

Samsung, den andre hovedaktøren bak Tizen, har hittil bemerket seg ved å være taus omkring Tizen uten en eneste annonsering. Det synes nærmest som om de er enige om at Intel skal kjøre presentasjonen alene, i hvertfall i denne første fasen.

At Samsung vil levere attraktiv maskinvare i tide med Tizen, betviles ikke. Deres posisjon som teknologileder - og nå også markedsleder, belyses godt ved at de har evnet å levere maskinvare med flere aktuelle operativsystemer, Android, WP7 og maskinvare for iPhone/iPad, samtidig som de har ligget i patentstrid med Microsoft og Apple omkring Android enheter.
http://www.digi.no/880925/samsung-storre-enn-iphone

Bada er imidlertid Samsungs egen programplattform for deres Wave mobilserie. I motsetning til beskrivelsen av Samsungs Linux Platform (SLP) ovenfor, er Bada vanskelig å få oversikt over pga mye ull og innpakning selv på utviklersidene. Grovt sett består vel Bada av mellomvare, gui og servicelag, som kan være basert på et sanntids operativsystem (RTOS) eller en Linux kjerne. http://en.wikipedia.org/wiki/Bada

Og hvis det er hold i at Samsung vil realisere omtalte planer (ønsker) om å slippe Bada fri i 2012, skal vi ikke se bort fra at Samsungs startbidrag til Tizen nettopp blir aktuelle deler av Bada, mens Intel leverer sine deler fra MeeGo (Moblin).
http://www.badaforums.net/bada-news/rep ... e-in-2012/
http://www.hawker.com.bd/news_details.p ... &val_lan=1

Deler av MeeGo utviklermiljøet har naturlig nok vært både skuffet og i harnirsk over Intels annonserte Tizen prosjekt. De har sett seg om etter alternativer for å fortsette MeeGo ved å ta opp igjen prosjektet Mer (Maemo), og de har fått tilbud om OBS som fortsatt verthus hos openSUSE.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTAwMzE

Og, kanskje det utenkelige blir tenkelig at Nokia(sjefen) som mottrekk mot Tizen, finner det beleilig å backe MeeGo likevel ...

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Tizen kommer nå

Innleggav terjejh » tir 17.01.2012 12:43

Den 9. jan 2012 kom Tizen prosjektet (v/Intel og Samsung) med Tizen Alpha (pre-1.0) Release (preview, early look) av kildekoden og SDK & API https://www.tizen.org/blogs/tsg/2012/early-look-tizen

Tizen Releasen er som forventet en sammensmelting av Samsungs SLP (LiMo) og Intels Moblin (MeeGo). Bla finnes Enlightenment Foundation Library (EFL) for Graphics & UI og et HTML5 støttet Web API. https://source.tizen.org/release.html#
Mer informasjon og dokumentasjon på utviklingssiden https://developer.tizen.org/main.html
En oversikt over prosjektet på
http://en.wikipedia.org/wiki/Tizen

Samsung vurderer en sammensmelting av deres eget Bada med Tizen. Formålet er at Tizen skal kunne kjøre applikasjoner som er utviklet med Bada verktøy og gi utviklere på begge plattformer felles SDK og API.
http://www.forbes.com/sites/elizabethwo ... n-project/

Det spekuleres også i at en Samsung (I9500?) smartmobil og Intel nettbrett med Tizen vil bli annonsert på Mobile World Congress i Februar.
http://www.sammobile.com/2012/01/08/exc ... ung-i9500/
http://www.linuxfordevices.com/c/a/News ... -released/

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » ons 02.01.2013 23:53

Tizen-plattformen, som er et prosjekt under Linux Foundation, kom i kildekode og SDK versjon 2.0 Alfa den 25. sept. 2012. Nå tyder ting på at dette Linux Phone OS'et med Samsung og Intel ved roret, er modent nok for å flyttes fra utviklingslabben til de første konkrete enhetene i 2013.

Rett før årsskiftet kom de de første rapportene om at Samsungs neste flaggskipmodell muligens vil bli avduket med Tizen på fk. Mobile World Congress in februar i år
http://www.sammobile.com/2012/12/25/sam ... r-android/
http://www.sammobile.com/2012/12/30/fir ... -mwc-2013/

Flere tunge OEM produsenter har sluttet seg til Tizen Association
http://www.tizenassociation.org/en/tize ... -directors

Hjemmside og kildekode
https://www.tizen.org/
https://source.tizen.org/

Tizen 2.0 bruker GBS (for kildekode) og OBS Light (Open Build Service Engine for pakking)
http://download.tizen.org/misc/media/co ... _tizen.pdf

Utover HTML5 web plattformen, synes det å bekreftes at Tizen får et native grafisk bibliotek basert på Enlightenment Foundation Library (EFL) http://antognolli.org/files/LinuxConNA- ... en-EFL.pdf
https://www.tizen.org/sites/default/fil ... raster.pdf
http://www.h-online.com/open/features/S ... 39812.html

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Tizen

Innleggav terjejh » ons 13.11.2013 21:50

Ting tar tid, og Tizen anvendelser er intet unntak i så måte. Samsung som nr 1 på Android smartmobiler, har ligget på været for å 'time' ting riktig gjennom å utvikle Tizen og berede dets økosystem (app katalog). Dette er forutsetninger for at Tizen skal ha en nubbesjanse for å lykkes.

Tizen er visstnok portert til enkelte smartmobiler (S4) og nettbrett til utviklingsformål. Men etter alle rykter om og all ventingen på 'promiseware' for brukere, har det også berettiget blitt reist tvil om Tizen var avgått ved døden, og om det noen gang ville bli realisert i ny maskinvare.

Derfor kom det noe overraskende at Samsung nå har lansert et 'smart-kamera', som sitt første, offisielle Tizen-baserte produkt
http://www.amobil.no/artikler/samsungs- ... era/154006
http://www.engadget.com/2013/11/11/sams ... -tizen-os/
http://www.digitaltrends.com/photograph ... ort-tizen/

Etter sigende blir det nå 2014, før det dukker opp smartmobiler, smart-TVer og andre enheter basert på Tizen:
http://www.amobil.no/artikler/samsung-g ... ner/137616
http://gigaom.com/2013/10/28/samsung-is ... en-bigger/
http://news.cnet.com/8301-1035_3-576099 ... -acolytes/
http://myandroidchief.com/tizen-3-0-unv ... ple-users/

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 

Re: MeeGo+LiMo=Tizen fra Intel og Samsung m.fl.

Innleggav terjejh » tir 03.06.2014 22:52

Etter at Samsung tidligere i år lanserte en Tizen-basert smartklokke Gear 2, har tiden endelig kommet for den første smartmobilen fra Samsung (eller fra noen andre for den saks skyld). Den er basert på siste Tizen v. 2.2.1 med Samsung's eget TouchWiz UI kjent fra Galaxy serien https://developer.tizen.org/downloads/tizen-sdk

Samsung Z skal barnet hete; ifølge den ferske annonseringen. Smartmobilen presenteres nærmere under den pågående Tizen utviklerkonferansen 2014 i San Francisco http://www.amobil.no/artikler/video-vis ... ruk/160643

Samsung Z vil bli lansert i Russland i Q3 til høsten. India har også vært nevnt uoffisielt som et annet mulig tidligmarked. Når Tizen Z blir å få tak i på hovedmarkedene ellers er ikke kjent, men Samsung har visstnok planlagt at det skal skje relativt raskt deretter.

Hvorvidt Tizen vil lykkes framover, er analytikerne usikre på. Selv om enkelte heller ikke levner Tizen en sjanse mot Android og iOS, har det hendt før at de såkalt "skråsikre" får feil over tid http://www.computerworld.com/s/article/ ... onomyId=15

Uansett, ut fra spesifikasjonene å bedømme er Samsung Z en god smartmobil ala øvre mellomklasse Android. Eksempelvis er 4,8" berøringsskjerm med oppløsning 1280x720 ala S3, 8 megapiksler hovedkamera, 2,1 megapiksler frontkamera er ikke helt toppspekkede. Den firekjernede Snapdragon prosessoren på 2,3GHz ala S5 er derimot det og bør tilsi en svært rask telefon. Ellers 2 GB RAM, 16 GB internminne, plass for minnekort, LTE, NFC Ir-sender, pulsmåler og fingeravtrykksensor.

http://www.samsungmobilepress.com/2014/ ... amsung-Z-1
http://global.samsungtomorrow.com/?p=37149
http://www.forbes.com/sites/gordonkelly ... s-a-beast/

http://www.lydogbilde.no/nyheter/vi-har-provd-samsung-z
http://www.amobil.no/artikler/samsung-z ... tem/160465
http://www.tu.no/t2/mobil/2014/06/02/sa ... ed-nytt-os

Erfaren
Brukerens avatar
medlem i 198 måneder
 


Returner til Blogginnlegg (Linux1)Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]