Fri programvare og Apple App Store?

Fri programvare og Apple App Store?

Innleggav admin » tor 22.10.2009 16:34

App StoreDen 10. juli 2008 åpnet Apple sin App Store, en butikk hvor programvareutviklere kan selge eller gi vekk applikasjoner beregnet for iPhone og iPod. App Store er en integrert del av iTunes, og ble tilgjengelig i iTunes versjon 7.7.

Men kan Fri programvare og App Store gå hånd i hånd?

Denne artikkelen er originalt publisert i bloggen til Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare. Gjengis på Linux1.no med en Creative Commons BY-SA 3.0-lisens.

I forbindelse med lanseringen av App Store, har det vært mye diskusjon rundt utvikling og distribusjon av fri programvare, eksempelvis programvare lisensiert under GPL. Kritikere hevder at GPL-lisensiert programvare ikke kan utvikles med iPhone SDK og distribueres gjennom App Store. I denne anledning synser Friprogsenteret uformelt om App Store, iPhone SDK og deres vilkår for bruk. Denne artikkelen må således ikke nødvendigvis sees som en korrekt fremstilling av temaet.

For å kunne distribuere programvare via App Store, må programvaren være signert med et sertifikat utstedt av Apple. For å få tilgang til denne tjenesten, må utvikleren betale Apple en årlig avgift på minimum 99,- USD. Dette i seg selv kan forsvares, gitt at utvikleren deretter får full kontroll over distribusjonskjeden. Imidlertid tar Apple full kontroll over hvilken programvare som kan distribueres via App Store, samt hvilke vilkår programvaren distribueres under. Allerede på utviklingsstadiet mener Friprogsenteret og IKT-Norge at App Store og iPhone SDK bryter med den offisielle definisjonen på hva fri programvare er.

Problemstillingen synes noe ullen. På den ene siden er det ingenting som forhindrer utvikleren i å legge ut koden for fri nedlasting, slik eksempelvis WordPress gjør. På den andre siden legger Apple begrensninger både på hvordan applikasjonen kan benyttes, samt gir seg selv muligheten til å avinstallere applikasjonen. Videre må utviklere benytte iPhone SDK for å få sertifisert sine applikasjoner, hvilket koster 99,- USD per år. Riktignok er kildekoden tilgjengelig uten kostnader, men det er bundet en rekke vilkår til både bruk og utvikling, hvilket vi mener bryter med den offisielle definisjonen på fri programvare.

Den offisielle definisjonen beskriver i punkt 1 følgende:

Frihet til å bruke programmet for et hvilket som helst formål.


Denne problemstillingen er noe spesiell. I denne situasjonen er det altså ikke nødvendigvis programvareutvikleren som legger begrensinger på programvaren, men utvikleren av plattformen. Selv om utvikleren av programvaren ønsker at programvaren skal være fri, kan Apple nekte distribusjon av programvaren gjennom App Store, og i praksis stenge all distribusjon av programvaren.

Et godt eksempel på slik sensur er hvordan nettleseren Opera ble nektet distribusjon via App Store.

Apple tillater ikke distribusjon av Opera via App Store, sannsynligvis fordi Apple ikke ønsker en konkurrent til sin egen, medfølgende nettleser Safari. I seg selv er dette et stygt eksempel på alt annet enn frihet og de vilkårene man forventer å finne i tilknytning til fri programvare.

Friprogsenteret har ikke gjort noen juridiske vurderinger rundt publisering av kildekode for iPhone under GPL eller andre frie lisenser, men for å videreføre eksempelet med WordPress har WordPress lisensiert sin iPhone-klient under GPL.

Det vil være lett å konkludere med at applikasjoner utviklet for iPhone ikke kan være fri programvare, ettersom man i prinsippet er avhengig av App Store for å distribuere en kjørbar versjon av programvaren, men det finnes altså eksempler på utviklere som har lisensiert applikasjoner under GPL.

Dog vet vi at App Store vil være en viktig kanal for distribusjon av programvare, eksempelvis for å distribuere klienter til forskjellige typer tjenerrelatert programvare. At programvareutviklere vurderer distribusjon av programvare via App Store har Friprogsenteret stor forståelse for. Allikevel vil vi oppfordre programvareutviklere som utvikler applikasjoner for iPhone til å frigi sin kildekode og gjøre den tilgjengelig under en fri lisens

Tekst: Martin Bekkelund | Friprogsenteret | CC-BY-SA 3.0

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 232 måneder
 

Returner til Artikler (Linux1)



Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]