Få nyhetene i terminalen med Newsbeuter

Få nyhetene i terminalen med Newsbeuter

Innleggav Aeyoun » lør 29.09.2012 14:00

Nyhetsstrømikon

Nyhetsstrømmer (Atom/RSS) er kanskje ikke lenger yndlingen i teknologiverdenen den var bare fire år siden. Like fullt tilbyr alle nyhetssider, blogger, og andre publikasjoner en nyhetsstrøm med sitt innhold.Newsbeuter leverer abonnementene dine på nyhetsstrømmer og dine favorittpodkaster ryddig rett i terminalen. Her får du en rask innføring i bruk av nyhetsleseren. (Forkunnskaper om enkel bruk bruk av kommandolinjen antas.)Det seks år gamle prosjektet Newsbeuter prøver å være «som epostklienten Mutt for nyhetstrømmer.» De som kjenner Mutt vet at dette betyr gode hurtigtaster og en enkel og oversiktlig presentasjon av nye eposter — og det høres ut som akkurat det samme man ønsker av en god nyhetsleser.Du finner Newsbeuter fiks ferdig i pakkesystemet til de fleste Linux-distribusjoner og gjennom Homebrew på OS X.Abonnementene


Det første man trenger i en ny nyhetsleser er abonnementer. Det er ingen katalog eller foreslåtte abonnementer i Newsbeuter. Til kontrast har de fleste skrivebords- og nettbaserte alternativer alltid et par foreslåtte abonnementer. Så her må du vite adressen til kanalene du ønsker selv før du kan komme i gang.Opprett og åpne filen ~/.newsbeuter/urls i din favoritteksteditor og list opp adressen til et utvalg nyhetstrømmer separert med linjeskift. En abonnementsfil kan for eksempel se slik ut:


node/feed

http://www.hardware.no/feeds/general.xml


Du kan se etter nyhetsstrømsymbolet (som vist oppe til høyre) på dine favorittnettsider for å finne adressen til sidens nyhetsstrøm.Om du bruker en annen allerede nyhetsleser finnes det to overgangsverktøy. Du kan importere abonnementene fra en annen klient (OPML-format) eller synkronisere mot Google Reader.Bruk


Når abonnementsfilen er klar kan du fyre opp med kommandoen newsbeuter for å starte programmet.


Nyhetsstrømmer i Newsbeuter


For å oppdatere nyhetsstrømmene dine trykker du enten Shift–R, starter med argumentet -r, eller legger til en linje med auto-reload yes i oppsettsfilen ~/.newsbeuter/config.Listen navigeres med piltastene. Trykk Enter for å åpne listen med nyheter fra en nyhetsstrøm, og for å åpne artikler fra nyhetsstrømmen. Trykk q for å gå tilbake ett nivå.Artikkellisten i NewsbeuterArtikkelvisning i Newsbeuter


I artikkelvisning kan du lese hele teksten i Newsbeuter (for de strømmene som tilbyr hele artikler) eller følge artikkellenken til kilden ved å trykke o. Om det er flere lenker i teksten vil de bli nummerert og åpnes ved å trykket nummeret.Du finner alle tastaturkommandoene ved å trykke ? mens du er i de ulike visningene.Standard nettleser er satt til terminalleseren Lynx. Om skrivebordsmiljøet overskriver dette vil denne brukes istedenfor. Du kan også overstyre dette valget med å sette browser opera (eller en annen favorittnettleser) i oppsettsfilen.

Via mobil


En av fordelene med terminalbaserte programmer er at de enkelt kan brukes fra andre maskiner via fjerntilgang (SSH). Newsbeuter er veldig konfigurerbart. Et par enkle endringer gjør at du får mer ut av liten skjermplass. Legg til disse linjene i oppsettsfilen:


feedlist-format "%n %8u %t"

articlelist-format "%f %D %2 %?T?|%-17T| ?%t"Skjermdumpene i denne artikkelen viser disse endringene. Forskjellen fra det forvalgte oppsettet er at kolonnene er smalere, størrelseskolonnen er skjult, og at artikkeltelleren er skjult.Du finner den nyeste koden via GitHub som inneholder de nyeste funksjonene og også en norsk oversettelse. Se også nettsiden til Newsbeuter.

Sist endret av Aeyoun den søn 30.09.2012 18:30, endret 1 gang
medlem i 145 måneder
 

Eg brukar RSS aktivt på

Innleggav QtanJ » man 01.10.2012 13:50

Eg brukar RSS aktivt på mobilen. Når eg har problem med overføringsfarten på datamaskina er RSS eit godt alternativ til tunge nettsider. Newsbeuter ser ut som eit bra program.
medlem i 213 måneder
 


Returner til Artikler (Linux1)Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]