Opus - Standardisert lydkomprimering

Opus - Standardisert lydkomprimering

Innleggav ak » ons 12.09.2012 9:19

IETF har ratifisert en ny standard for lydkomprimering. Formatet heter Opus, og arbeidet har blitt støttet av Mozilla, Xiph.Org, Octasic, Skype (Microsoft), Broadcom og Google. Det som er spesielt, i forhold til tidligere forsøk som Ogg-Vorbis, er at formatet skal fungere bedre enn eksisterende standarder på nesten alle bruksområder. Det vil si at det samme biblioteket kan brukes for alt fra VoIP til avspilling av musikk. Dette gjør det langt mere attraktivt for utviklere, som på sikt kan kutte ned på antall kodeker de må distribuere sammen med applikasjonene sine. Se også oppsummering hos Mozilla.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 238 måneder
 

Re: Opus - Standardisert lydkomprimering

Innleggav Arthur_D » ons 12.09.2012 17:58

Så er det bare å håpe at dette blir integrert i medie-avspillere og andre programmer, helst som standard. MP3 bør forsvinne raskest mulig såfremst det er et åpent format uten patentproblematikk som tar over.
medlem i 180 måneder
 

Ars Technica har en god

Innleggav Aeyoun » ons 12.09.2012 23:42

Ars Technica har en god artikkel om dette.
medlem i 144 måneder
 

Re: Opus - Standardisert lydkomprimering

Innleggav Kjetil Kilhavn » tor 13.09.2012 16:20

Arthur_D skrev:Så er det bare å håpe at dette blir integrert i medie-avspillere og andre programmer, helst som standard. MP3 bør forsvinne raskest mulig såfremst det er et åpent format uten patentproblematikk som tar over.

Det er allerede støtte for OPUS i GStreamer (plugins-bad-free visstnok).

Brukerens avatar
medlem i 201 måneder
 

Opus + VP8

Innleggav aNordal » tor 28.03.2013 19:55

Vi har neppe sett en åpen lydkodek med større potensial til å overvinne det store høna-og-egget-problemet:
At den er best på så mange områder kan gjøre at den får fotfeste på et av dem. Så kommer en chip med maskinvarestøtte, og så er det gjort…

Et langsiktig mål for Opus kan være støtte i telefoner.
Én kodek (chip) til alt mulig: telefonsamtaler/voip, web/HTML5 og musikksamlinga til folk. Det skulle være bra for både pris og batteritid.

Angående HTML5, det som trengs nå er en videostandard som kombinerer Opus med VP8 (uheldigvis er WebM allerede spesifisert, og den bruker Vorbis).
Opus har en fot innafor Microsoft, og VP8 pushes av Google. Sammen kan de kanskje motstå Apple/Nokia/MPEG-LA i formatkrigen på web. (jeg nevner altså 4 store mobilprodusenter i avsnittet om den åpne verdensvevens skjebne!)
medlem i 209 måneder
 


Returner til Artikler (Linux1)Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]cron