Hjelp med Wifi

Wifi, eller trådløst nettverk, er komplisert av flere årsaker. Det største problemet er at trådløse kort er et sammensurium av maskinvare, firmware (programvare som kjøres på kortet) og programvare som lastes i operativsystemet (driveren, også kalt modulen) under Linux. I tillegg er kryptering gjerne skilt ut og krever egne drivere.

Det enkleste er å prøve de grafiske verktøyene først, gjerne etter at du har slått av kryptering (WEP eller WPA) på aksesspunktet. Man skal selvfølgelig ikke ha åpne nettverk, men det kan gjøre det betydelig enklere å finne ut av problemene. Nøyaktig hva de grafiske verktøyene er varierer fra distribusjon til distribusjon, under Ubuntu finner du det i System -> Administration -> Networking. Distribusjoner som bruker Network Manager er det et lite ikon med to skjermer, eller et en signal-indikator (stolper, som på mobiltelefon), som ligger enten øverst eller nederst på skjermen et sted. Se dokumentasjonen eller spør i forumet.

For å best kunne hjelpe deg bør du koble maskinen til nettverk med kabel når du skal få orden på det trådløse nettverket. Årsaken er at du sannsynligvis må laste ned ting, og du kan gi oss informasjon ved å klippe fra terminal lime inn i nettleseren. Se Hjelp! for mer informasjon om hvordan du bruker disse.

1) Ved å kjøre følgende kommandoer kan du finne ut mer om hvilket kort du har:
lspci

Eksempel (er du usikker på linje kan du gi oss alt):
03:03.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG Network Connection (rev 05)

Bruker du en USB-enhet er det nyttig å inkludere både lspci og
lsusb

2) For å se om Linux har funnet det trådløse kortet ditt kan du skrive
iwconfig
Dette programmet skal kjøres som root, dvs. muligens med "sudo" foran (se Hjelp!).

Eksempel:

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11g ESSID:"linxus"
     Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:18:39:AD:00:9E
     Bit Rate:54 Mb/s Tx-Power=20 dBm Sensitivity=8/0
     Retry limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
     Encryption key:86BC-3E61-C984-C738-........
     Security mode:open
     Power Management:off
     Link Quality=95/100 Signal level=-30 dBm Noise level=-84 dBm
     Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:32 Rx invalid frag:0
     Tx excessive retries:0 Invalid misc:3 Missed beacon:1

sit0 no wireless extensions.

eth1 er altså mitt trådløse kort, og det er assosiert med aksesspunktet som sender ut SSID "linxus". Videre kan man se at Tx-Power=20 dBm. Dette betyr at kortet er slått på, selv om indikator-lampen over keyboardet ikke lyser. Dette er helt vanlig i Linux, fordi lampen styres av en separat driver. Bruk "iwconfig" for å sjekke.

3) Hvis du på dette stadiet får beskjed om at ingen kort med "wireless extensions" har blitt funnet kan du ta utskriftene av lspci og lsusb og legge de i forumet, samme med den andre informasjonen forespurt i Hjelp!. Se litt lenger på denne siden angående informasjon om "NDISWRAPPER".

I tillegg er det fint om du forteller oss hvilke moduler som er lastet:
lsmod

Noen ganger blir feil driver lastet for kortet, eller så skjønner ikke systemet som skal laste driveren at kortet er kompatibelt. Ved å sammenligne lspci og lsmod kan vi se om driverne tilsvarer maskinvaren.

4) Hvis du derimot har fått opp noe som tilsynelatende er et trådløst kort, og Tx Power ikke er lik null eller Off, kan du fortsette med å se hvilke nettverk som er innen rekkevidde:

Som root, evt. med sudo foran, skriv
iwlist eth1 scanning
eth1 må muligens byttes ut med betegnelsen for ditt kort, f.eks wlan0 eller ath0.
Du skal da få opp en liste over trådløse nettverk innen rekkevidde, eksempelvis
Cell 08 - Address: 00:18:39:AD:00:9E
     ESSID:"linxus"
     Protocol:IEEE 802.11g
     Mode:Master
     Channel:11
     Encryption key:on
     Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
          11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
          48 Mb/s; 54 Mb/s
     Quality=95/100 Signal level=-32 dBm
     IE: WPA Version 1
          Group Cipher : TKIP
          Pairwise Ciphers (1) : TKIP
          Authentication Suites (1) : PSK
     Extra: Last beacon: 32ms ago

5) Om du virkelig ikke kommer noen vei så er det på tide å se på Ndiswrapper. For en del år tilbake ble det, for en gangs skyld innen dataverdenen, laget en standard for drivere som ble kalt NDIS - Network Driver Interface Specification. Takket være denne, og et verktøy som heter ndiswrapper, er det mulig å bruke drivere som primært er skrevet for Windows under Linux.

Det første du bør gjøre er å se i listen over kort som har blitt testet. Det er godt mulig at du kan bruke driveren som fulgte med kortet på CD eller lignende, men ofte er det lurt å bruke driveren som blir foreslått.

De fleste distribusjoner har egne instrukser for hvordan man installerer ndiswrapper. I tillegg finnes det flere grafiske verktøy for å få konfigurert systemet, søk etter "ndiswrapper" i distribusjonens pakkesystem. Konfigurasjon består stort sett i å fortelle ndiswrapper hvor den utpakkede driveren ligger.

Dersom du går på produsentens hjemmeside og bare finner .exe filer kan du prøve å kjøre "unzip" eller "cabextract" på disse, begge to er programmer som finnes i de fleste pakkesystemer. Hvis du ikke får til dette steget, og ikke har Windows tilgjengelig, så spør om hjelp i forumet. Husk å oppgi hvilket kort det er snakk om og eventuelt link til driveren du ønsker hjelp med å pakke ut.

Tags:
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer