HTML5

GateOne - HTML5 basert terminal

Liftoff GateOne er en terminal emulator som du kan kjøre rett i nettleseren og som er utelukkende basert på HTML5 teknologi. Det vil si at du ikke trenger Java, Flash eller annet. I neste utgave vil den støtte X11 protokollen, det vil si at du kan kjøre vanlige grafiske programmer. Denne videoen viser at det kan være raskt nok til å se film gjennom VLC.

I forhold til lignende prosjekter (shellinabox, ajaxterm) har GateOne bl.a. litt mere klipp og lim støtte, samt at den bruker flere av funksjonene i moderne nettlesere. Du kan f.eks. allerede med dagens versjon åpne bilder eller PDFer, slik at du kan se disse i et "vindu".

LibreOffice til Android, iOS og HTML5

På LibreOffice konferansen i Paris 12.-15. oktober, ble det vist eksperimentelle versjoner av LibreOffice for Android, iOS og HTML5 kapable nettlesere.

Opera 10.60 HTML5

I forkant av Opera 10.60 Beta har de sluppet en release candidate hvor HTML5støtten er forbedret. Blant annet gjelder dette Geo-Location, WebM og off-line funksjonalitet.

Html5 testscore har gjort et realt byks, men det gjenstår fortsatt en hel del før det er snakk om 300/300 score.

http://my.opera.com/desktopteam/blog/
http://snapshot.opera.com/unix/8551_10.60-6368/

WebGL for HTML5 og 3D spill

Joe Brockmeier har en interessant artikkel i Linux.com om at Google, Mozilla, Apple og Opera arbeider med støtte for WebGL i HTML5. WebGL er en portering av OpenGL ES 2.0 for nettlesere, for å tillate JavaScript applikasjoner å bruke 3D grafikk gjennom HTML elementet.

Google har demonstrert dette med en portering av spillet Quake II til HTML5 og WebGL. Joe Brockmeier stiller spørsmål til om dette på sikt også kan bli slutten på 'tykke skrivebord' slik vi kjenner dem i dag.

Mac OS X og Linux brukere har allerede OpenGL, mens Windows brukere er ute i kulden, da Microsoft prioriterer sitt eget Direct3D API foran OpenGL på Windows. Direct3D har hittil vært det viktigste for spillutviklere å støtte.

Google arbeider også med 'Almost Native Graphics Layer Engine' (ANGLE), som er et BSD-lisensiert oversettelseslag for at WebGL API skal kunne fungere på toppen av DirectX 9.0. Dermed vil Chrome, Mozilla og Opera nettlesere kunne fungere med WebGL i HTML5 på Windows.

http://www.linux-mag.com/id/7764

Videonettsteder med åpne format

Som også nevnt i min tidligere blogg,
Blant nyhetene i Firefox 3.5 finnes støtte for HTML5 lyd og video elementer, inklusive innebygget støtte for Ogg og WAV format.