Hjelp!

Denne teksten er for folk som har installert Linux og som sitter med problemer de ikke klarer å løse selv. Den vil bli utvidet og redigert etterhvert, men prøver i første omgang å takle de vanligste problemene som dukker opp i forumet.

Sjekkliste når du skal ha hjelp:
1) Hvis det er første gang du er innom, eller problemet faller innenfor de nevnte kategoriene, må du lese teksten nedenfor.
2) Si hvilken distribusjon og versjon du bruker
3) Inkluder all relevant informasjon:

 • Hvis relevant, inkluder feilmeldinger ordrett (eventuelt bruk klipp og lim, eller skjermbilde. Skjermbilde: Trykk Prnt Scrn tasten, lagre på skrivebordet, last opp til http://bildr.no).

 • Dersom det dreier seg om maskinvare så si nøyaktig hvilken modell det er snakk om, gjerne link til tekniske spesifikasjoner.
 • Fortell hva du egentlig vil oppnå, f.eks. "Jeg ønsker å redigere vektorgrafikk.", så kan folk foreslå bedre alternativer til programvaren som gir deg problemer.
 • Inkluder link til relevant informasjon, f.eks. en veiledning du prøver å følge eller endringer du har gjort. Titt på distribusjonens hjemmeside.

4) Gjør et forsøk på å søke, f.eks. med eksakt feilmelding i Google, før du spør.
5) Opprett en ny tråd i forumet med den nevnte informasjonen: Opprett ny tråd (må være logget inn).
6) Si takk når du har fått løst problemet, slik at andre vet at de kan bruke samme oppskrift. Eventuelt kan du skrive "bump" i tråden etter 24 timer (første gang, deretter ukentlig), dersom ingen har klart å svare på spørsmålet ditt. Mange av oss lever travle liv, det hender dessverre at vi ikke får tatt tak i en tråd akkurat i det vi får beskjed om at den er blitt oppdatert.

Forord
Veldig mange får problemer fordi de prøver å bruke den kunnskapen de har opparbeidet seg om Windows i løpet av mange år. I noen tilfeller fungerer dette utmerket, men svært ofte fører det til at man bruker Linux "feil" og unødvendige problemer. Ikke glem at du brukte flere år på å lære deg Windows, gi deg selv en sjanse til å lære Linux selv om det er uvant de første par ukene.

 • Med hver distribusjon følger nesten alle drivere som fantes på det tidspunktet da distribusjonen ble lansert. Svært sjelden skal du laste ned drivere fra produsentens hjemmeside, det er ihvertfall verdt å spørre i forumet før du begynner med dette.

 • De aller fleste programmer skal installeres gjennom pakkesystemet til distribusjonen. Du skal altså sjelden direkte til hjemmesiden til de som har laget programmet og laste ned noe. Programmer, som f.eks. OpenOffice.org, vil som regel ligge litt på etterskudd på distribusjonen. Dette fordi det tar tid å teste og verifisere at den nye fungerer med andre programmer.
 • Forskjellen mellom distribusjoner ligger primært i hvordan verktøy de bruker for å organisere programvare og innstillinger. På kommandolinjen (som også kalles for konsoll, terminal) er de alle relativt like. De fleste distribusjoner kan gjøre 99.9% av det alle andre distribusjoner kan.
 • Mange distribusjoner vedlikeholder meget god informasjon i wikier. Ta en titt der før du spør om hjelp, og si hva du har sett på, ellers er det sannsynlig at du blir henvist dit allikevel.

Kommandolinjen / Terminal / Konsoll
Folk som prøver å hjelpe deg vil ofte be deg om å skrive kommandoer, og da implisitt i et terminal-vindu (også kjent som konsoll eller kommandolinjen). Det er tre årsaker til dette:
1) Det er presist og mye enklere å forklare enn å geleide deg gjennom mange grafiske menyer som kan se annerledes ut hos deg. Husk at du kan bruke "klipp og lim".
2) Dette utnytter at Linux distribusjoner har mye til felles, slik at folk som ikke bruker akkurat det samme som deg likevel kan hjelpe deg.
3) Du kan kopiere feilmeldinger og lime rett inn i nettleser og forum (men søk med Google først, det kan spare masse tid).

Her er noen generelle hint om bruk av kommandolinjen:

 • Ikke vær redd for å si "Takk, men det du skriver på linje X får jeg ikke til.", "Jeg får feilmelding ....." eller "Jeg skjønner ikke hvor jeg skal skrive ...., jeg stirrer på .....". Er du helt fortapt kan du ta skjermbilde (trykk Prnt Scrn knappen på tastaturet) og laste opp bildet på bildr.no.
 • For å starte kommandolinjen må du finne en terminal-emulator. I mange distribusjoner ligger den under Applications -> Accessories, i andre under "System" eller "Utilities". Dersom maskinen din har virkelige problemer kan du prøve å trykke ctrl + alt + f1. For å gå tilbake til det grafiske brukergrensesnittet trykker man som regel ctrl + alt + f7.
 • For å gjøre ting på kommandolinjen må du ofte være root, som er det samme som Administrator under Windows. I noen distribusjoner oppnår du dette ved å skrive "su" og oppgi passordet for administrator som du oppga under installasjon. På andre skriver man "sudo" foran alle kommandoene. Hvis det er tilfelle må du skrive inn passordet for din egen bruker første gang kommandoen kjøres.
 • Hvis den som prøver å hjelpe deg hverken nevner sudo eller sier "som root" kan du prøve å la være å bruke noen av delene, men får du "permission denied", eller lignende, kan du anta at du enten må su'e til root først eller skrive "sudo" foran kommandoen.

!! Følgende har ikke blitt utbrodert enda !!

Problemer med programvare
Vil installere...
Får feilmelding...

Problemer med maskinvare
Bærbare maskiner
Trådløst nettverk
Skrivere
Skjermkort / 3D
Annen maskinvare

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

JimmyVolatile

"Forskjellen mellom distribusjoner ligger primært i hvordan verktøy de bruker for å organisere programvare og innstillinger."

hvilke ikke hvordan

Hilsen "Flisespikker'n"

aoes

Hvordan finne driver for Dell Photo ALL-IN ONE Printer922. Distribusjon Linux Mint Gloria

terjejh

Konrax

All installasjon har gått greit og skjermen fungerte fint i starten. Deler maskin med Windows som også har en fin skjerm.
Får nå et oppsett med skjerm i 320 eller 640, men klarer ikke å endre dette slik at jeg ser hele skjermen samtidig uten å skrolle horisontalt og vertikalt.
Er det oppdatering av de siste driverne som har skapt problemet?
Ubuntu spør om jeg skal bruke grafikkprodusentens drivere (NVidia GeForce FX 5500).
Har prøvd alle alternativer så langt jeg evner. Kan noen hjelpe?
Har skrytt av Ubuntu, men nå kan jeg nesten ikke vise fram skjermen til noen ...

aoes

Jeg har en laptop jeg kjopte i Polen, og jeg bruker den med uk tastatur. Det har fungert fint helt til siste ubuntu, der jeg ikke finner krollalfa.

Rius

Hvordan kan man slette sin innlegg her?

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Siste kommentarer