Hvordan installere programmer under BSD / Linux

Har du noe lurt å dele med oss? NB. Dette er ikke et support forum.

Hvordan installere programmer under BSD / Linux

Innleggav ak » man 13.09.2004 6:50

Dette er et av de vanligste spørsmålene som nybegynnere har. Det kan virke forvirrende, men fortvil ikke, det blir ganske enkelt så snart man klarer å tenke nytt. Felles for alle som nevnes under er at installasjoner må kjøres som root. Du bør ikke være logget inn som root til vanlig.

Stort sett finnes det tre typer installasjons-prosedyrer:
1) Egne installasjons-programmer.
2) Pakker (RPM, APT, Ebuilds)
3) Tar-baller

Hvis du er nybegynner bør du antageligvis holde deg til det innebygde pakke-systemet, og de programmer som støttes av dette, så langt det er mulig.

1) Programmene som disitrbueres med egne installasjons-programmer er gjerne de som minner mest på det Windows og Mac brukere vandt til. De brukes gjerne av firmaer, som f.eks. Netscape, VMWare og CodeWeavers. Det er lite generelt man kan si om disse, de kommer i alle fasonger og farger. Man starter de enten ved dobbelklikk eller ved å starte det i et terminal-vindu:
Kode: Merk alt
./installasjons-program


2) Pakker er som regel den enkleste måten å installere programmer på. Pakkene som brukes av RedHat, Fedora, Mandrake og SUSE heter RPM (RedHat Package Management System). Filene gjenkjennes ved at de ender på rpm. Den anbefalte måte å installere disse på er å bruke pakke-håndterings-systemet for din distribusjon. Enten finnes programmet allerede i listen over ting du kan laste ned, eller så kan du hente filen selv og deretter starte installasjon med dobbeklikk. Vær obs på at RPM filer er binære, det vil si at du må få tak i en kopi som passer til din distribusjon. Med andre ord vil ikke RPMer for Fedora fungere på SUSE, og man må som regel også passe på at versjonen av operativ systemet stemmer.

Debian har noe som heter APT (Advanced Package Tool). Pakkene fungerer stort sett på samme måte som RPMer, men generelt oppfattes systemet som bedre.

Et tredje format er meta-filer, f.eks. Ebuild filer i Gentoo. Disse er stort sett basert på tar-baller, men inneholder også informasjon om hvor man kan laste ned programmet og hvordan det skal kompileres. Ulempen med disse er at det kan ta svært lang tid å kompilere pakkene før man kan bruke de. Fordelen er at systemet blir mere optimalisert enn binære distribusjoner, som må prøve å ta høyde for det meste.

3) Tar-baller er på mange måter den mest primitive måten å distribuere programmer på. Disse består kun av en tar-fil (en fil som inneholder flere filer, også kalt tar-ball) med enten kildekode eller binære filer. Som standard ender disse på .tar, men dersom de er komprimert legges det til flere endelser som f.eks. .bz2 (BZip2) eller .gz (GZip). Tar-baller forutsetter en del kunnskap hos sluttbrukeren og at systemet har de nødvendige utviklings-pakker installert. Prosesessen er beskrevet her:

http://www.linuxquestions.org/questions ... e&artid=15

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 237 måneder
 

Innleggav digitass » tor 23.06.2005 13:15

Det kan også legges til SlackWare sitt pakkesystem.
som bruker *.tgz filer...
medlem i 232 måneder
 

Re: Hvordan installere programmer under BSD / Linux

Innleggav kongnikko » tir 23.12.2008 22:55

Hææ? Har akkurat fått lagt Linux inn på datamaskinen, funker fett :-D Problemet er at jeg ikke skjønner en dritt av dette innstalsjons greiene. Skulle helst fått innstalert skype før juleaften. Har kommet hitt: Bilde

Det er en .deb fil. ehh, kan ikke se at det står noe om det i den guiden.....hadde hvert kjempefint hvis noen kunne hjelpi. Er veldig viktig at skype er på plass til juleaften!
medlem i 184 måneder
 

Re: Hvordan installere programmer under BSD / Linux

Innleggav Raven80 » ons 24.12.2008 0:53

Hei.

Vis du kjører ubuntu 8.10 kan du prøve denne guiden:

http://technical-itch.co.uk/2007/09/18/ ... on-ubuntu/

install via terminal:D

Kan også prøve denne:

http://linuxappfinder.com/package/skype

trykk "install now"
medlem i 202 måneder
 


Returner til Tips og triks / FavoritterHvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]