kart

Kartverket lanserer gratis tjeneste basert på fri programvare

Hvis du er flittig bruker av Google Maps har du kanskje lagt merke til at det tar mye lenger tid å gå det som er 1 cm nord-sør på kartet enn det tar å gå 1cm øst-vest i samme målestokk? Det er fordi Mercator-projeksjonen¹ er tilnærmet ubrukelig når man befinner seg nær polene.

Statens Kartverk og fri programvare

Statens Kartverk kjører mye fri programvare bak deres kartappliksajoner på nett.

Les mer hos Statens Kartverk

Linux Kernel Map

Lurer du på hvordan de forskjellige delene av Linux henger sammen? Constantine Schulyupin har laget et interaktivt kart over de forskjellige objektene / typene. Klikker du på de kan du også få opp referanser på hvor de brukes i forskjellige versjoner av Linux, fra 1.0.9 til 2.6.22 og med støtte for forskjellige arkitekturer.

Fribrukskart over verden og Norge lages på dugnad

OpenStreetMap er et prosjekt for å lage og tilby frie geografiske data, som for eksempel bykart, til alle som ønsker dette. Prosjektet ble startet fordi mange kart som vi ofte tenker på som frie og tilgjengelige, faktisk har rettslige eller tekniske begrensninger knyttet til bruken av disse. Følgende for slike restriksjoner er at mennesker som ønsker å bruke slike kart kreativt, produktivt eller på nye måter ikke får lov til dette. Restriksjonene hemmer på en helt unødvendig måte, og samfunnet får ikke bruke de ressursene som allerede burde vært tilgjengelig for innbyggere.