Linux 3.10 og bcache

Linux 3.10 er ute, og det er verdt å fremheve en nyhet fra sammendraget som ellers er ganske tynt. Den nye versjonen inkluderer bcache, et system for å bruke SSD-er for å lagre diskblokker som brukes i tilfeldige lese-/skriveoperasjoner. ZFS-filsystemet har allerede støtte for slikt, men bcache ligger på et lavere nivå (samme som programvare RAID) og kan brukes uavhengig av hvilket filsystemet som ligger på toppen. Du kan altså kombinere roterende disker (alene eller i RAID) med høy kapasitet sammen med en SSD-disk.

Bcache støtter også "writeback caching" (programmene får beskjed om å fortsette før dataene faktisk har blitt skrevet til disken) som skal være trygg også uten batteri. Dataene blir i tilfelle strømbrudd liggende på SSD-en til det er mulig å skrive tilbake til permanent lagring. Det fremkommer ikke klart fra dokumentasjonen om man fortsatt kan få tak i filsystemet dersom SSD-en feiler, men det er snakk om at det skal bli mulig å speile cachen over flere SSD-er.

Dokumentasjonen for bcache finner du i GIT.

Er du interessert i alternativer kan du se her.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

De som er interessert i utviklingstakten av Linux kjerna via statistikk, vil oppdage at takten ikke akkurat avtar. For 3.10 har det vært 9 endringer pr time og 216 endringer pr dag over 63 dager, iflg. dette LibreOffice regnearket fra Greg Kroah-Hartman
http://kroah.com/log/blog/2013/07/01/3-dot-10-kernel-development-rate/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer