Godt år for åpen kildekode/Linux

2009 har vært et bra år for Linux og åpen kildekode. Store aktører i «nettskyen» baserer i sterk grad løsningene sine på Linux og nettbrukernes mest populære tjenester drives med Linux som fundament. Enten brukere vet det eller ei er de avhengige av Linux.

Det er kraftig fokus på virtualisering av serversiden hvor mange sterke leverandører konkurrerer om kundenes oppmerksomhet. Alliansebygging har høy prioritet blant teknologileverandørene.

Salgskanaler og VAR
Derfor er det svært viktig at Linux og åpen kildekode nå blir sett på som et sentralt vekstområde av Value-Added Resellers (VAR), som setter sammen løsninger av flere enkeltprodukter og tilbyr disse i pakker som også kan inkludere support/drift. Eksempler er at de tilbyr f.eks. Sugar CRM eller Open Taps CRM/ERP i kombinasjon med Pentaho Business Intelligence og RedHat Linux på Dell- eller HP-hardware. Redpill-Linpro er en viktig eksponent for dette i det skandinaviske markedet.

Det har blitt satset sterkt på alliansebygging gjennom eksisterende og nye salgskanaler, og Synnex er en av tungvekterne som satser på Linux og åpen kildekode. Tech Data har startet utdanningen av flere tusen ansatte og partnere for en storstilt satsning på åpen kildekode og Linux.

Utfordringer
Alt er dog ikke bare rosenrødt. Oracles oppkjøp av Sun har skapt usikkerhet rundt MySQL, og SAP er blant lobbyistene som bearbeider EU for å endre patentregimet. FSFE jobber aktivt mot EU og GPL er under hardt press slik at FSF har hendene fulle. Et felt som krever ekstra oppmerksomhet er «embedded» som i f.eks TV, tunerbokser og lignende hvor mange anvender GPL-kode uten å gjøre kildekoden tilgjengelig i henhold til lisensen. Samtidig er «nettskyen» en arena hvor propietarisering av løsninger utfordrer modellene som ligger bak suksessen til åpen kildekode.

Mobiltelefoner
På mobilmarkedet har Android blitt tatt imot med åpne armer av markedet. Android har fått mange positive og grundige omtaler fra teknologijournalister, og har blitt den nye kjæledeggen. For Motorola er Android vinn eller forsvinn. Palm befinner seg i omtrent samme situasjon med Palm Pres WebOS, og Sony Eriksson sliter med å bestemme seg. Nokia har fått solid oppmerksomhet rundt Maemo (Debian-basert), og Qt vil dominere på Maemo - høyst sannsynlig også på Symbian.

Microsoft er den store taperen i dette markedet. Sony Ericsson er under hardt press, og Symbian har en stor jobb foran seg om de skal møte konkurransen fra *nix-baserte enheter.

Personlige datamaskiner
Når det gjelder klient/arbeidstasjon/bærbar har ikke entusiasmen vært like stor. Linux har ikke lyktes i å få innpass hos OEM-ene og det er mange årsaker til det (ved siden av Microsofts sterke dominans hos OEM-ene og salg mot store kjeder).

En Windows-lisens representer en forholdsvis stor andel av produksjonskostnaden for en maskin, og andelen øker med lavere maskinvarespesifikasjon. Linux kjører godt med billigere maskinvare.

Utfordringen ligger i at kundenes prisvurdering av en maskin er knyttet til maskinvaren.

Leverandørene ønsker å selge dyrere maskiner med høy spesifikasjon og dette gjør Windows mer interessant på grunn av krav til kraftigere maskiner. På den annen side har mange potensielle kunder stanset eller utsatt investeringer. Rent typisk vil det gi sterkest utslag på de dyreste maskinene og dette forsterker fokus mot lavbudsjettalternativer.

Skrivebordsmiljø
Når det gjelder skrivebordsmiljøer er Gnome i full gang med moderniseringen og KDE 4 begynner å få aksept også hos mange hardbarkede KDE 3-brukere. Begge satser på Netbooks, og Google OS' inntreden neste år vil by på en utfordring i de segmentene hvor Google OS (og Moblin) er aktuelt.

Åpen kildekode – profitabelt for nettavisene
Nettsteder som skriver om informasjonsteknologi satser på artikler om åpen kildekode og Linux, og det gjør de fordi det er lønnsomt. Debattene får høyere temperatur og blir mer aktiv når Linux og åpen kildekode omtales. Aktive debatter er viktig for å få besøkende til å returnere.

I diskusjoner som involverer brukere av andre operativsystemer har det skjedd en ganske stor forandring. Få benytter maskinvarestøtte som argument mot Linux, skjønt ATI og Intel har fått velfortjent kritikk for driverne. Formater er fortsatt et meget betent område .

Formatkrigen
Dokumentformater er fortsatt et stort problem, men også rikt innhold/format/kodeker har stor betydning. Flash og Adobe Air har fått konkurranse fra Silverlight, og en forsterket propietarisering av innhold er knapt noen fordel for sluttbrukerne. Linux-brukere og utviklere har i mange år jobbet for et åpent internett med tilgjengelig innhold. Det har de gjort med f.eks. Java og det har tatt lang tid å få tilgang til velfungerende Flash. Enda et proprietært konsept forlenger denne prosessen.

Et av alternativene som kan redusere betydningen av proprietær innhold er den såkalte video-taggen i HTML. Her kommer også Google inn i bildet fordi de har kjøpt On2 som i sin tid donerte Theora.

Google har ikke sagt så mye om hvordan de vil benytte On2s kodekteknologi, men det har blitt gjort viktige fremskritt i en ny versjon av Theora som er tilgjengelig i Fedora 12. Det er nok en forventning til at Google slipper teknologien løs, og det vil sannsynligvis ha stor effekt på dette markedet.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

marxleni

For oss som produserer musikk og opptrer i ulike sammenheng, så er dessverre ikke Linux man tenker på i første omgang. Fordi linux midi, interface, studio m,m, ikke er den enkleste løsningen. Her har jeg testet ulike løsninger. Blant annet ubuntustudio, PCLunuxOS, m,m.
For det første så er det ikke det enkleste jeg har hvert borte i, for det andre så fungerer det ikke alltid, og noen ganger ikke i det hele tatt. Her bør man sette fokus på enkelhet, fleksibilitet og mangfold. Det er nok mange musikere som meg, som bruker Linux istedenfor Windows, fordi linux er så mye bedre på de fleste områder. Men er skuffet over den lille satsningen på artistfronten. Artister over hele verden, som trenger både midi og innspillingstudio er en stor mengde med folk. Problemet er altså ikke selve programmene, men måten man setter opp, kobler til m,m. Ja, at slikt bør bli betydelig bedre og mer stabilt.

Arthur_D

marxleni, du har truffet spikeren på hodet, i alle fall når det gjelder meg. Jeg er langt fra en profesjonell musiker, men komponerer på hobbybasis og jeg må si at jeg rett og slett ikke greier å finne ut hvordan jeg skal gjøre tingene i Linux. Ellers bruker jeg Ubuntu til det meste annet, men hvis jeg vil lage musikk må jeg bruke det andre OSet.

Jeg har prøvd endel musikkprogrammer, men enten er de for vanskelige å sette opp/bruke for en hobbyist som meg, eller så gjør de ikke jobben i forhold til min måte å lage musikk på.

Hvorfor kommer f.eks. ikke Rosegarden eller lignende med et sett brukbare instrumenter? Eller i det minste gir informasjon om hvor man kan finne et slikt sett, og hvordan man bruker det i programmet. LMMS fikk jeg mye bedre til (krevde ikke JACK heller, som gjorde det mye enklere), men dette programmet kræsjer med min måte å lage musikk på, så for meg føles UIet upraktisk og tungvindt å jobbe med.

Skulle virkelig ønske noen kunne integrere softsynther i et sequenser-program á la Cubase Studio, og at TuxGuitar kunne fikse UIet sitt så det faktisk var like enkelt å bruke som GuitarPro i Windows. Bortsett fra når det gjelder musikk, er Linux (og kanskje spesielt Ubuntu) der det skal være når det gjelder brukervennlighet.

ehh

> ATI og Intel har fått velfortjent kritikk for driverne

Virkelig? Intel? Selv bruker jeg utelukkende Intel-maskinvare nettopp fordi alle driverne er gode og fri. Hvor er problemene, egentlig?

omaha

Det er jo bra at det har fungert fint for din maskinvare til ditt bruk :)

Men du finner jo noen tråder histen og pisten om Intel GMA og bugs. Noen kommentarer her på forumet finner du nok også - av erfarne brukere.

GMA500 (Poulsbro) er heller ikke problemfri - Tungsten er involvert på kontrakt - og driveren er såvidt jeg forstår fortsatt ikke klar. Distroer forsøker vel å tweake + backporte men....

Det er jo også endel endringer i Xorg++ hvor intel er sentrale, og det har tatt tid. Ubuntu har fått masse tyn for Ati/Intel. (Det er vel endel som regner 8.04 som siste brukbare versjon om en har enkelte grafikkort.

Jeg har holdt meg til Nvidia siden jeg begynte med Linux, så dette berører ikke meg personlig. Men det er vel bare omlegging av Xorg + Intel/ATI som gjenstår som hardwareforbehold når det gjelder "mainstream". Det vil si - lydkort er vel fortsatt litt av hvert.

MrKane

Det er slett ikke bare musikk som har brukervennlighetsproblemer.

Jeg har mange ganger prøvd å få til et enkelt oppsett for å kopiere gamle VHS videoer.... GA opp...
Nå kjører jeg det enkelt og greit med Eyetv på MAcén.

Konvertering av videofilmer til dicverse mobile enheter..... Sledtt ikke vor en vanlig mann i gata..... Se på iSkysoft Video Converter. Der bestemmer man enkelt og greit hvilket device som skal ha den konverterte videoen.... Mine barn har gitt opp dette på Linux. Det fungere bare ikke på et forståelig nivå for dem.

Så til sist, videoredigering. Mange halvferdige applikasjoner i opensource. Ingen av de vi har prøvd er i nærheten av enkelheten i iMovie.....

Det er LANGT igjen å gå for Linux på hvermansens desktop.

Del

Veien er ikke så lang. For videoredigering modnes Kdenlive i stor fart, og er allerede den klart beste av de åpne. Den er allerede på et nivå hvor den bør tilfredsstille mange.
http://www.kdenlive.org/

For lydproduksjon er landskapet krevende, men i åpen ånd er det noen som pløyer landskapet foran oss, og gjør veien lettere å følge. De som driver med musikk vil finne mange tips og veiledninger i Dave Phillips sine artikler:
http://www.linuxjournal.com/users/dave-phillips/track

Ellers er det et hav av bruksområder hvor alternative OS faller helt igjennom. Det drukner liksom litt av og til.

marxleni

Jeg takker "Del " for linken han la ved, som jeg skal studere litt nærmere.
Man skal endog ikke være så eplesjekk eller være for selvsikker i sin fremtoning, da Linux og diverse applikasjoner utvikles i rekordfart, kan man egentlig forvente seg at ting og tang fort kan snu til noe helt annet. ;)

Del

Usikker på hvor du vil med personkarakteristikkene dine, og det er kanskje best slik. Jeg synes ikke det er spesielt hyggelig å bli møtt med slikt når jeg kun forsøker å hjelpe.

Når det gjelder at ting snur til noe helt annet er det også vanskelig for meg å være sikker på hva du egentlig forsøker å si. Hvis du mener at utviklingen fort snur i feil retning, i betydning at produktet blir dårligere, så er dette et problem proprietær programvare sliter med, men sjelden åpen programvare. Rett og slett fordi åpen utvikling typisk er styrt av brukere og utviklere, i motsetning til å bli styrt av en blåruss som får en fiks ide.

omaha

Når det gjelder Film er det vel KdenLive som ligger best an som Del sier. Intet eplekjekt ved det.

Musikk kommer helt an på hvilken prossess en bruker softwaren til, men Ardour nevnes hyppig.

LMMS er vel et alternativ til Fruity Loops.

http://alternativeto.net/desktop/fl-studio/?platform=linux

Fant frem disse 2 alternativene til et par forskjellige musikanter (Rap og visesang), og de likte ihvertfall mulighetene. For andre programmer - se lenken.

terjejh

Jeg vil bare tilføye til det @MrKane sier angående video:

Om nødvendig kjøper jeg gjerne kommersielle verktøy for å skape og brenne Blu-Ray video av egne videoopptak. Men problemet er dessverre at slike verktøy ennå glimrer med sitt fravær på Linux - flere år etter at Blu-Ray kom på markedet.

Når HD videokameraer og HDTV er dagens standard, blir det noe antikvarisk og uinteressant å bare kunne konvertere video og photo slideshow ned til SD video på DVD (selv om det visstnok er mulig å legge begrenset HD-video på DVD plater).

Del

Ser ut som Blu-ray så smått modnes på linux, uten at jeg har noe hardware å teste med. Støtte for avspilling skal være på plass i siste mplayer:
http://www.mplayerhq.hu/design7/news.html

Brenning av Blu-ray fra kommandolinja har vært støttet en tid:
http://cdrecord.berlios.de/private/cdrecord.html
https://help.ubuntu.com/community/CdDvd/Burning#Blu-Ray%20Burning

Siste skrik av K3b ser ut til å skulle ha både ripping og brenning på plass (du får nesten teste):
http://www.kde-apps.org/content/show.php/K3b?content=9875

Kdenlive skal visstnok støtte redigering av alle relevante HD formater:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_video_editing_software#High_d...
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_video_editing_software#Output...

Men det ser fortsatt noe ferskt ut, så det forundrer meg ikke om det er et stykke igjen ennå.

terjejh

Brenning av datafiler (også rå videofiler) til UDF 2.5 på Blu-Ray (50GB BD-R/RE) plater har jeg gjort med Nero Linux i halvtannet år, siden jeg anskaffet min HP 8710w bærbare med Blu-Ray brenner. Det skal også være mulig med dvd+rw-tools, uten at jeg har testet sistnevnte.

Det jeg skrev gjalt Blu-Ray VIDEO (som skal kunne spilles av på frittstående Blu-Ray spillere). Til dette trengs bl.a et authoring verktøy for Blu-Ray video på Linux (ala dvdauthor for dvd-video). Et slikt verktøy ble planlagt/påbegynt i 2007, men ble visst bare med det http://linux.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Blu-ray-video-authoring-...

Del

Skjønner. Litt antikvarisk med stand-alone spiller spør du meg, men nå som de endelig begynner å bli priset fornuftig blir det vel mer utbredt. Åpen programvare for å lage egne menyer etc. kommer vel etterhvert nå som basis funksjonalitet for blu-ray begynner å komme på plass.

I mellomtiden rapporteres multiavchd å kjøre flott i wine med både siste ubuntu og opensuse.

MrKane

@Del. Det er kjempebra at det er fremgang på verktøyssiden for åpen kildekode video verktøy.

Det som er problemet er at det for de fleste brukere er så kompliserte å benytte dem at de ikke en gang tør starte. Jeg skiller mellom applikasjoner og verktøy. Applikasjoner er for meg et program som er komplett med et brukervennlig GUI, dokumentasjon og gjerne noen Wizards for kjerneoppgaver. Verktøy er programsnutter som gjør deler eller hele jobben om en er flink nok til å skjønne dem.

Verktøyene må poleres med gode brukervennlige GUI som gjør jobben mulig for en som ikke er på et høyt datateknisk nivå. I alle fall om vi ønsker at Linux/åpen kildekodeprogramvare skal bre seg utover.

Det var det jeg mente med mitt eksempel.
1. Jeg har ikke klart å finne en enkel gei applikasjon for å digitalisere mine gamle VHS opptak.
2. Jeg har ikke klart å finne en enkel og grei applikasjon (hverken open source eller lukket) som kan konvertere mellom forskjellige videoopptak slik at min datter eller sønn klarer å gjøre det selv til sine respektive medieenheter.

Det finnes åpen kildekode verktøy som klarer det på ett eller annet vis.

Til Mac derimot...... Ikke noe problem. eyetv applikasjonen og standard Mac applikasjonen bruker de begge enkelt og greit. (13 og 15 år gamle)

terjejh

@Del,
Integrasjonen av data og massemarkedet for forbrukerelektronikk for lyd og bilde har tatt mer tid enn man kunne ønske. Dagens godt voksne og kjøpesterke forbrukergruppe er verken oppflasket med datamaskiner eller spesielt datakyndige eller interesserte i datateknikk. Derfor er frittstående VHS og CD-spillere blitt erstattet av ditto DVD-spillere til TVen i de fleste hjem, og ikke bærbare datamaskiner eller MC bokser. Med HDTV utbredelsen og lavere pris (større volum) vil også Blu-Ray spillere framover overta for DVD spillere, også i PCer og bærbare, i konkurranse med bl.a. USB minnebrikker.

@MrKane,
Om konvertering av analog VHS til digital video kan gjøres uten spesiell hardware (frittstående boks eller grabber/redigerings-kort) kjenner jeg ikke til. Jeg anskaffet for en del år siden Pinnacle DV500 DVD redigeringsløsning som inkluderte Adobe Premiere på Windows. For å kunne gjøre dette på Linux, anskaffet jeg siden en relativt kostbar Datavideo DN300 harddisk recorder, som både konverterer og tar opp på harddisk, og som kan monteres opp med Firewire mot Linux maskin. Som supplering, er jeg nå på utkikk etter en frittstående, kombi Blu-Ray/Harddisk opptaker, som forhåpentligvis snart blir tilgjengelig.

KMJ

Litt artig diskusjon, men ikke så veldig relevant for hvor godt året har vært for åpen kildekode og Linux.

Både video redigering(og endatil mot blu-ray) og musikk produksjon er veldig langt utenfor hva de fleste faktisk bruker sine datamaskiner til. Slike aplikasjoner er rett og slett smale nisje produkter. Sånn sett er programer som kdenlive veldig bra, tross alt nisje-produkt på en nisje-platform.

Del

MrKane, såvidt jeg kan se har VLC dekket ditt behov noen år. Først trenger du en måte å få tatt inn VHS på, og det billigste der er et PCI kort med Capture funksjonalitet (mange TV-kort og noen skjermkort har dette). Du finner støttede kort her:
http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Main_Page
Eksemlpelvis Hauppauge PVR-150 som jeg har konverterer til MPEG2 direkte, og kan åpnes direkte med VLC. For å fange output kan du rett og slett bruke følgende kommando:
cat /dev/video0>videofil.mpg
men brukervennligheten får du med VLC, og den kan du også transkode til det formatet du vil ha direkte. Grovt sett ser du et eksempel her:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=143732

Jeg har tre barn, 6, 11 og 14 år. De har alle brukt linux i en årrekke. De har ingen mestringsproblemer. Skulle kanskje ønsket meg at wine ikke hadde funket så godt, eldstemann er gira på wow og cs.

Veldig enig med deg KMJ. Synes likevel det er et poeng å vise at selv disse nisjene faktisk ikke er så dårlig dekket.

terjejh

@KMJ,
Nå var dette både sett bakover og framover av det Linux har og mangler. Det holder ikke lenger med tekstbehandling, kabal/spill, utskrift og filservice som flertallet bruker.

Lyd og videoredigering, spesielt av det avanserte slaget, er smale nisjer ja, på alle OS-plattformer. Men det er utrolig hva vanlige brukere benytter sine Windows og Mac maskiner til av enklere multimediabehandling. Video tas opp på alt fra mobiltelefoner, digitalkameraer til high-end videokameraer. Derfor vil ikke Linux på skrivebordet bli vellykket før alt som går an på Windows og Mac, også kan gjøres likeverdig på Linux.

For ikke å nevne mangelen av profesjonelle fagapplikasjoner på mange områder. Dette vil være en forutsetning for at Linux på skrivebordet skal få skikkelig aksept og kunne brukes innen mange kunnskapsbaserte bedrifter.

Del

Dette går faktisk begge veier terjejh. Mange profesjonelle fagapplikasjoner kjører i praksis kun på linux. Nå er det likevel som kjent bare den ene siden som driver med lock-in, så en skjevhet vil det nok være, ihvertfall så lenge linux har få brukere.

Men jeg finner det fornøyelig å registrere at den sedvanlige kritikken om manglende fotoredigering på linux har stilnet noe. Krita synes jeg fremstår som et meget interessant alternativ for de som ikke liker Gimp sin GUI, eller trenger fargekontroll og dybde som ikke Gimp har ennå.

Når Pulseaudio (forhåpentligvis veldig snart) modnes, tror jeg også kritikken på lyd stilner. På video vil jeg nok påstå at man skal ha spesielle behov hvis Kdenlive ikke er et godt alternativ.

terjejh

Jeg ser at det også går framover med applikasjoner og utvalg på Linux skrivebordet, men langt tregere enn ønskelig. Det er en ond sirkel som ikke nødvendigvis skyldes mangler ved Linux. Programutviklere, maskinevareprodusenter, selgere mm. har egentlig felles interesse med Microsoft i lock-in på kun 'en plattform, Windows, da det er enklest for dem selv i form av behov for kompetanse og support/kostnader. Markedet oppfordrer slik brukerne til å holde seg til Windows, og de fleste brukene forblir/kommer på Windows, inntil applikasjonsutvalget blir minst like bra på Linux. Anskaffelseskostnadene har hittil hatt mindre betydning for valget.

Video eller fotoredigering er ikke nøvendigvis der det er verst stillet på Linux. Noen slike applikasjoner finnes, selv om der tildels kan være mye igjen på debugging, stabilitet og brukervennlighet.

For å holde meg til mitt yrke som rådgivende ingeniør innen AEC/byggeteknikk, vet jeg at INGEN av de fagapplikasjonene vårt firma bruker (eller tilsvarende) finnes på Linux. Faktum er at vi på 85-95 tallet hadde noen av disse på Unix/Solaris, før Windows PCene ble kraftige nok. Etter det ble programutviklerene ensrettet på Windows. Et fåtall, generelle CAD/CAE applikasjoner finnes på Linux, men påbygningen med fagapplikasjoner/tilpasninger som skal gjøre dem kostnadseffektive, mangler.

Del

Hm, kanskje på tide firmaet ser på alternativer. Hva er AEC for noe?

QtanJ

[quote="terjejh"]Jeg ser at det også går framover med applikasjoner og utvalg på Linux skrivebordet, men langt tregere enn ønskelig. Det er en ond sirkel som ikke nødvendigvis skyldes mangler ved Linux.
Ond sirkel? Utviklinga på linux går fortare enn nokon gong. Det kan gå for seint, ok, men det går ikkje seinare enn tidlegare. Dersom det er ein stigande kurve på linux og kanskje ein til dels brattare kurve på windows gjer det framleis ikkje til ein sirkel.

Tullet med overgangen KDE3-4(sjå innlegga til Duncan på mailinglista gentoo-amd64 i arkiva til gentoo. Han pleier å bruka betaversjonar av program, og meiner KDE4.3 er sein beta, KDE4.2 var sein alfa og KDE4.0 var for å visa fram på eit utviklerseminar. Han har brukt timevis på "betatesting"(eller tilpassing) på KDE4.2.4, 4.3.0, 4.3.1, 4.3.2, 4.3.3,4.3.4 og forsøkt sidan før KDE4.0) var skuffande, men sidan eg ikkje var kompetent sjølv var det ikkje noko eg kunne gjera.

Kanskje programvareutviklinga på windows har auka på nokre område i forhold til linux, men linux har auka mykje.

Til tross for at KDE droppa KDE3 før KDE4 var egna til vanleg bruk og komersielle forhold har 2009 vore eit bra år. KDE4 har vorte meir leveleg.

Linux på mobilen er noko eg ser fram til i 2010/2011. Dvs når eg får råd til å kjøpa linuxmobil og får erfart dette sjølv. Eg har lenge følgt utviklinga til openmoko og gleda meg. No trur eg gjerne Maemo kan vera det eg satsar på, men det er framleis for tidleg å seia. Ein debian installasjon som er like enkel som for datamaskiner hadde gjort seg, men det får modna litt meir først.

Å gjera seg avhengig av automatisk montering av cd/usb eller automatisk oppdaging av maskinvare er skummelt. Likevel er dette noko som er nødvendig for enkelte distribusjonar. Det tette bandet mellom KDE4 og consolekit og policykit ser ganske skummelt ut, men eg trur ikkje det vert for sterkt. Policykit er valfritt no, men consolekit er anten nødvendig eller så har eg ikkje teke meg tid til å finna ut korleis eg skal klara meg utan.

Eg er avhengig av enkel programvarekonfigurasjon via tekstfilar. Hal er vanskelegare enn xorg.conf. Policykit har skapt mykje problem for enkelte. Dette ser ut til å verta vanlegare og vanlegare. Det er ikkje for ingenting eg køyrer "stabil" "utdatert" gentoo(dvs ikkje ~arch som er gentoo-varianten av testing). Då har problema som regel vorte løyste tidlegare. Eit betre alternativ ville vore ei veke gamal pakkedatabase slik at eg kan registrera eventuelle feil før oppgradering.

No som KMS er i >=linux-2.6.31(+ enkelte backports) kan X på sikt verta installert utan setuid som absolutt er ein fordel. Eg har ikkje gjennomført endringa på maskina mi enda sidan eg ikkje har fiksa ein feil med starting av skjerm etter oppstart(dersom du har skru av skjerm når du lukker pc-lokket eller automatisk dvale o.l), men dette er absolutt positivt på lang sikt.

At aufs er [url=http://marc.info/?l=linux-kernel&m=123938533724484&w=2]forkasta av Christoph Hellwig er også godt å vita. Det gjer derimot at me kan sjå fram til UnionMount. Altså at ein kan ha /usr.readonly og /usr.readwrite som vert kombinert inn i /usr. Då kan du ha / på ein cd og berre ha endringane i ram i staden for å måtte kopiera over alle data du er avhengig av å skriva til. Likevel er aufs2 foreløpig svært mykje raskare enn UnionMount slik at det ikkje er einsidig positivt.

Projektet Nouveau(frie akselererte nvidia-drivere) er mykje nærmare brukbart. Sjølv om eg bruker intel på den einaste maskina eg har bruk for grafikk-kort på(utover oppgradering av kjerne og andre ting ssh ikkje fungerer til feilsøkjing)

Det er svært mange prosjekt som har fått små forbetringar, og mange som har fått eit ordentlig løft, men eg kjem ikkje på fleire ting.

terjejh

[quote="Del"]Hm, kanskje på tide firmaet ser på alternativer. Hva er AEC for noe?
AEC - Arctitectural, Engineering, Construction, engelsk betegnelse for bransjen ala det vi i Norge kaller BAE-bransjen (bygge-, anleggs- og eiendomsbransjen). Spesiell multifaglig programvare for prosjektering er CAD/CAE design, analyseprogrammer som strukturberegninger, mengdebeskrivelser mm. mm.
http://wiki.buildingsmart.no/index.php/Forkortelser_og_begreper

(Jeg er også aktiv medeier i vårt firma. Med 35års bransjeerfaring og bruk av sentral dataprogramvare på området i 30 av disse årene, har jeg god oversikt over hva som finnes og er brukbart. Her i landet er det en håndfull programvareleverandører som har utviklet applikasjoner tilpasset bransjen for norske forhold, standarder og forskrifter. Jeg er også blant få i min bransje som har anvendt og driftet Unix/Solaris - og har pd. ikke hørt andre enn meg selv som bruker og anbefaler Linux aktivt i jobbsammenheng - der det er mulig. Men jeg er også realist.)

omaha

Jeg synes ikke utviklingen går spesielt sakte innen Linux. På hardware/driversiden har støtten blitt vesentlig forbedret, og det er forholdsvis få komponenter som er problematiske. En ser det i diskusjoner med Windowsbrukere - det er få som bruker hardware/drivere som argument.

En gjenganger er fortsatt PulseAudio, og da ofte i Ubuntu hvor det påstås at implementeringen er svak.

På skrivebordet har "Linux-DE" fått sine egne moderne uttrykk som (subjektivt selvsagt) er flere år foran Windows - og fullt på høyde med OSX. Funksjonaliteten i DE er i rivende utvikling, og det gjelder både spesialiserte DE for MID/Netbooks/Leseplater og mer generelt.

Når det gjelder applikasjoner for DE er det stort trykk og for generelt bruk er en godt dekket.

Ofte blir Photoshop Vs Gimp brukt som argument av Windowsbrukere - men hvor mange Photoshoplisenser ER i bruk i Norge? Photoshop er relativt svekket som argument, og "next runner up" er AutoCad - som blir brukt som et generelt argument selv om det er et relativt begrenset nisjeområde (på ingen måte ubetydelig). Det begynner å bli endel år siden jeg holdt på med AutoCad og Styrbjørn men....

Selskaper som benytter tunge ingeniørverktøy er (og må være) ekstremt langsiktige/trege - og det betyr at det er kapitalintensivt å satse på verktøy til slike bransjer. Det går for lang tid fra en starter utvikling til en tjener penger.

Det samme gjelder dokumentstyring/saksbehandling - teknologien i seg selv er ikke et problem - det er tregheten og volumet som gjør det vanskelig. Selv de som har drevet med dette i 20 år sliter med å tjene penger.

Da er det "enklere" mot finans og lignende hvor volumet er stort nok til at en kan leve av smulene i markedene og skape seg nisjer.

AK nevner Business Intelligence hvor åpen kildekode har gjort store fremskritt. Børsene foretrekker Linux, og forretningssystemer som f.eks SAP kjører med fordel på toppen av Linux.

Det er ingen hindringer i veien for at klientene for f.eks SAP/Oracle skal kjøre på en Linux desktop. Oracle Designer fungerte finfint for mange år siden, og etter at SAP overtok Business Objects kjører det forlengst på Linux.

Så børs, finans, forsikring, regnskap osv på enteprisenivå er godt dekket. Neste område er helsesektoren hvor kampen allerede har startet i USA. Med den endringen som det ligger an til på det området vil åpen kildekode og Linux ha et enormt potensiale.

Det er mye som tyder på at overgangen til mer nettbasert håndtering av informasjon vil fortsette, og der er det også Linux og åpen kildekode som gjelder. Dette vil bare øke i fremtiden.

..og ja så var det Windows 7 da....

Hadde "fornøyelsen" av å teste en eller annen Acer 15,6" sist uke. Windows 7 er ikke egnet for maskiner med lav hw-spec. Mange selskaper vil bytte fra XP til W7 - men ta marked fra OSX og Linux? Tror ikke det...

Del

[quote="terjejh"]AEC - Arctitectural, Engineering, Construction, engelsk betegnelse for bransjen ala det vi i Norge kaller BAE-bransjen (bygge-, anleggs- og eiendomsbransjen). Spesiell multifaglig programvare for prosjektering er CAD/CAE design
Da finner du en oversikt her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Linux_computer-aided_design_softwa...
spesielt regnes Pro/ENGINEER som et konkurransedyktig alternativ.
analyseprogrammer som strukturberegninger, mengdebeskrivelser mm. mm.Sjekk ut [url=http://www.simulia.com/]Abaqus.

Gå over til GNU/Linux på alle klienter og servere. Bytt ut MS Office med Open Office, bytt ut Outlook med Kontact. Installer Kolab som gruppevareløsning, vanlig linux eller openfiler som filserver som lagrer prosjektmapper, brukernes hjemmemapper og back-up. OpenLDAP for autentisering, evt. bruk OpenLDAP serveren i Kolab for all autentisering. Mediawiki som intranett, Alfresco som dokumenthåndteringssystem. Python skripting for automatisering av enkle oppgaver. Nx-server for remote tilgang. Virtualiser alle servere med KVM. Vurder virtualisert windows image med vmware player for de som trenger windows til enkeltoppgaver. For mindre bedrifter, simpelthen bruk en standard router med openwrt for brannmur, gateway, trådløst nett, DHCP og DNS. Hvis bedriften er større setter du opp Squid som proxy server, Bind som DNS. Får du ånden over deg kan du også ta en titt på ADempiere og Asterisk.

KMJ

[quote="Del"]Gå over til GNU/Linux på alle klienter og servere. Bytt ut MS Office med Open Office, bytt ut Outlook med Kontact. Installer Kolab som gruppevareløsning, vanlig linux eller openfiler som filserver som lagrer prosjektmapper.

Alt dette er trivielt, og er selfølgelig rimelig gjennomførbart. Så lenge det ikke finnes mye invisteringer i for eksempel spesial tilpassede XL macroer og lingnende. Noe som ikke er spesielt uvanlig i næringslivet og en av de tyngst veiende grunnene for ikke å bytte platform.

Men når en kommer til CAD/CAE er hindringene mye større. For det første er tilgjengligheten av løsninger begrenset(For EDA verktøy er situasjonen mye bedre, men der er det faktisk "Rolls-Royce" verktøyene som er tilgjengelig på Linux. Noe ikke alle bedrifter tar seg råd til). Og som terjejh sier, kan det være at de verktøyene eller addons du trenger rett og slett ikke eksisterer og eventuelt må lages.

En annen veldig tyngtveiende grunn til ikke å bytte, er de tildels store invisteringer som bedriftene allerede har gjort på eksisterende løsninger.

For det første er ikke slik software billig, en full office lisens er bare småpenger i forhold.

Så har du opplæring av brukerene, det er ikke triviell software. Kurser er dyrt og en vil uansett ha en periode med sterkt nedsatt produktivitet intill programvaren er mestres like godt som den gamle. Som et eksempel vil det å ha en 5-10 ingeniører/siv.inger gående en måned eller to på 50% efektivitet, ikke være en liten økonomisk invistering.

Så må du ta hensyn til arbeid og penger invistert i biblioteker og bedriftspesifikke tilpasninger. Det er nødvendig ikke trivielt å eksportere dette til andre systemer, og i enkelte tilfeller er løsningen å lage disse på nytt.

Dette gjelder også alerede eksiterende produkter, der kan det kreves både vedlikehold og enventuelt videreutvikling. Da må det enten bruke resurser til å importere til det nye systemet(Det er ikke bare å kjøre autoesport, en trenger også kjøre en QA bit), eller kjøre dobble systemer intill det gamle er faset ut.

terjejh

@Del,
For å gjenta og summere opp det jeg har sagt; infrastrukturen på Linux er der, men mange viktige fagapplikasjoner mangler for praktisk bruk i bedrifter. Mens generelle systemer kan fungere som grunnsystemer og motorer, utvikles oftest påbygninger som ingeniørdisipliner av ingeniører selv med den nødvendige fagkompetansen innenfor sitt fagfelt. Typisk anbefaler også Linux-leverandørene at Linux innføres i bedrifter for enklere oppgaver (kontorstøtte etc), og kanskje til noe teknisk bruk.

Vårt firma har forresten også implementert Linux-basert server og gruppevare med Novell Open Workgroup Suite (NOWS) basert på Open Enterprise Server (OES2) og SLES. Tilhørende Teaming og Conferencing er applikasjoner vi også har, men ikke har rukket å ta i bruk. Windows Terminalserver har vi kjørt parallelt siden NT4TS siste halvdel av 90-tallet. Nå kjører vi også W2k3 virtualisert på Xen/Linux serveren.

Det er greitt å ha ideer, men det blir for lettvint eller dumt å bare lete opp programnavn som mer eller mindre går på Linux. Såvidt meg bekjent har PTC's Pro/Engineer ingenting av AEC applikasjoner og har vært uaktuelt for oss. Dette er først og fremst et modelleringssystem for MCAD.

Før man går til anskaffelse av et stort og kostbart system, gjennomføres en best mulig evaluering av flere systemer, som omfatter leverandørdemoer, intervju av eksisterende kunder og nødvendig reising. Dette for å finne ut hva systemene kan gjøre og ikke kan, og avklare om de dekker behovet og tiltenkt andvendelse og prosjektoppgaver.
Som KMJ er inne på, er investeringen i opplæring krevende i form av tid og kostnader.

En enkelt brukerlisens for et AEC-CAD/BIM (Building Information Modelling) i tungvektsklassen koster i størrelselsesorden 50 000-100 000 kr pr brukerlisens, avhengig av antall fagapplikasjoner. Noen av de mest kjente er Autodesk Revit, Tekla og Bentley Microstation, hvorav ingen av disse kjører på Linux. Bently hadde visstnok noe på Linux rundt 1997-98. Autodesk AutoCad fantes en gang i tiden også på Unix, men Autodesk har uttalt at de aldri mer vil tilby AutoCad på Unix og har visstnok ikke planer om Linux så langt. Enkle tegne og visualiseringssystemer som finnes koster langt mye mindre, men er ikke sammenlignbare. Summen av analyseverktøyene kommer også opp i store summer.

Medusa er det CAD-systemet jeg har brukt på Solaris siden 1989 (vi har AutoCad og VectorWorks nå mer i bruk på Windows). Medusa4 fra Cad-Schroer supporteres i dag på Windows, Solaris og Linux (RHEL), og inngår tildels som en bedre 2D drafting modul for Pro/E. Medusa4 er så langt jeg vet det eneste og beste CAD/MPDS systemet som finnes på Linux. Det kommer av at de har lagt vekt på multiplattformstøtte og er basert på verktøy som gjør dette mulig, bl.a Qt UI og Hoops grafikkmotor for 3D MPDS
http://qt.nokia.com/about/news/archive/00000070

Men Medusa4 er også et generelt system mer rettet mot MCAD og Plant Design. De AEC applikasjonene vi før hadde på Solaris, Medusa Bygg Arkitekt+Konstruksjon (også VVS og EL fantes) har ikke Cascade portet til Medusa4, bortsett fra deler. Medusa er et stort og omfattende system på flere millioner kodelinjer i en mix av programmeringsspråk (Fortran77, C++ og innebygget høynivåverktøy). Når jeg har drøftet støtte for flere plattformer med Cad-Schroer, forklarer de at dette medfører betydelige kostnader de må kunne dekke inn i form av et salg i størrelsesorden 50+ seter. To releaser i året krever ca. 1 månedsverk manuell testing pr plattform, som ikke kan erstattes av den automatiske testingen, foruten ekstra hardware og VM for bygging og support.

Medusa4 Personal versjon 4 ble forresten sluppet rett før jul. Privat bruk er som før gratis, mens kommersiell bruk koster. En ny online tjeneste som tilbys, er kjøp av dwg konvertering og plottfiler, ved behov for utsendelse av materiell
http://cad-schroer.com/index.php?&thema=mask1.php&id=1101&land=com&scr=1...

Del

[quote="terjejh"]Såvidt meg bekjent har PTC's Pro/Engineer ingenting av AEC applikasjoner og har vært uaktuelt for oss. Dette er først og fremst et modelleringssystem for MCAD. Det er en CAD applikasjon som diskutabelt er på høyde med AutoCAD. Det er ingen tilfeldig applikasjon som jeg slenger opp, det er et veloverveid forslag gitt den svært begrensede forklaringen på ditt CAD bruksområde. Jeg spurte spesifikt om Hva AEC var, men fikk et svært ullent svar. Jeg registrerer at du ikke kommenterer Abaqus i samme åndedrag. Faktisk var alle mine forslag veloverveid, og svært langt fra lettvinte. Det synes jeg både du og KJM bør respektere.
Før man går til anskaffelse av et stort og kostbart system, gjennomføres en best mulig evaluering av flere systemer, som omfatter leverandørdemoer, intervju av eksisterende kunder og nødvendig reising. Dette for å finne ut hva systemene kan gjøre og ikke kan, og avklare om de dekker behovet og tiltenkt andvendelse og prosjektoppgaver.
Som KMJ er inne på, er investeringen i opplæring krevende i form av tid og kostnader.
Skifte av systemer er en tung prosess. Ingen har sagt noe annet. Mitt forslag var ekstremt og satt på spissen. Poenget mitt var å få frem at det finnes komplette løsninger fra A til Å for firma som passer inn i din beskrivelse, og for unntakene kan man virtualisere.
Enkle tegne og visualiseringssystemer som finnes koster langt mye mindre, men er ikke sammenlignbare. Summen av analyseverktøyene kommer også opp i store summer.Du tenker antagelig på helt bestemte bruksområder, men du presenterer det som en generell påstand som blir helt feil. Det finnes et helt spekter av gode tegne og visualiseringsprogramvare som kjører på linux, men tilbudet dekker naturligvis ikke alle behov. Vi har allerede vært gjennom det, og ingen her påstår at all fagprogramvare er dekket i linux.
Men Medusa4 er også et generelt system mer rettet mot MCAD og Plant Design. De AEC applikasjonene vi før hadde på Solaris, Medusa Bygg Arkitekt+Konstruksjon (også VVS og EL fantes) har ikke Cascade portet til Medusa4, bortsett fra deler. Medusa er et stort og omfattende system på flere millioner kodelinjer i en mix av programmeringsspråk (Fortran77, C++ og innebygget høynivåverktøy). Når jeg har drøftet støtte for flere plattformer med Cad-Schroer, forklarer de at dette medfører betydelige kostnader de må kunne dekke inn i form av et salg i størrelsesorden 50+ seter. To releaser i året krever ca. 1 månedsverk manuell testing pr plattform, som ikke kan erstattes av den automatiske testingen, foruten ekstra hardware og VM for bygging og support. Spørs om de overvurderer kostnadene her, det er ikke uvanlig.

terjejh

Jeg syntes dette delemnet allerede var godt detaljert. Det finnes også mer info å søke seg fram til på nettet ved behov. Selv om det kan bli spesielt, besvarer, spesifiserer og utdyper jeg dette en gang til, og tilføyer flere linker som dokumentasjon.

[quote="Del"][quote="terjejh"]Såvidt meg bekjent har PTC's Pro/Engineer ingenting av AEC applikasjoner og har vært uaktuelt for oss. Dette er først og fremst et modelleringssystem for MCAD. Det er en CAD applikasjon som diskutabelt er på høyde med AutoCAD. Det er ingen tilfeldig applikasjon som jeg slenger opp, det er et veloverveid forslag gitt den svært begrensede forklaringen på ditt CAD bruksområde.

Hm, 'på høyde' i hva? Har du link til PTC som dokumenterer at Pro/E har AEC applikasjoner med tilpasninger for norske forhold, norske byggestandarder og forskrifter? AEC applikasjoner omfatter mye mer enn enkle symbolbiblioteker for bransjen.

Autodesk som CAD markedsleder, har i mine øyne vært omtrent like proprietære og egoistiske på sitt område som Microsoft. Likevel, etter oppkjøpet av Cad-Point byggapplikasjoner for noen år tilbake, ble AutoCad - og nå mer det BIM/IFC-kompatible Revit, blitt de dominerende AEC applikasjonene på markedet.

PTC (Parametric Technology) som utvikler Pro/E, overtok også Medusa og CADDS fra CV (Computer Vision) for flere år tilbake. Spesielt Medusa som kom i konkurranse med Pro/E, ble nedprioritert, fikk ikke markedsføring og ble bortgjemt på PTC's hjemmeside. Heldigvis overtok Cad-Schroer rettighetene til Medusa fra PTC, og har fornyet systemet med mye nyutvikling i Medusa4 inklusive Linux port. Likevel er det ikke lett å ta igjen mange tapte år for et CAD/PDS system, som en tid var blant klassikerne og kanskje det mest populære systemet i Europa og Skandinavia.

Har du link til PTC som dokumenterer at PTC Pro/E vil ha aktiv støtte for Linux? Meg bekjent har de egentlig aldri markedsført Solaris og Linux støtte særlig aktivt, utover minimum mht sin Pro/E kundebase. Det synes også som om PTC er i ferd med å bli Windows-only og har varslet at Solaris, HP-UX og Linux støtten avsluttes.
http://www.ptc.com/partners/hardware/current/support.htm
http://www.ptc.com/WCMS/files/77552/en/proewf5.pdf

Jeg spurte spesifikt om Hva AEC var, men fikk et svært ullent svar.
Jeg ga deg 'en definisjon og link som viste at dette gjaldt Bygg og anleggsbransjen (BAE). Spesifikt for arkitekt og ingeniør-bransjen er betydningen

    A=Architechture
    E=Engineering
    C=Construction[/list:u]
    ofte i en integrert, flerdisplin prosjekteringsgruppe av minimum

      Ark=Arkitekt(er)
      Rådgivende Ingeniører innen
      RIB=Byggeteknikk (inkl. Konstruksjon)
      RIV= VVS (varme, ventilasjon, sanitær)
      RIE=Elekro (EL)[/list:u]

      Her en oversiktstabell som sammenligner noen (ikke alle) CAD systemer for (mht.) AEC. Av spesiell interesse er det å liste opp systemene etter følgende kategorier:

        2D/3D/AEC (Pro/E ikke AEC)
        POSIX (Pro/E's 'Some' viser til at Linux og Solaris utgår)
        BIM (Building Information Modelling)
        IFC (Industry Foundation Classes)[/list:u]
        http://i1.no/09ud/

        Integrert, multifaglig samprosjektering handler også i høyeste grad om krav til data-kommunikasjon og datautveksling mellom forskjellige systemer. Prosjektering mot 'en felles informasjonsmodell (BIM/IFC) skal følge byggverket og oppdateres gjennom dets levetid, bl.a for Forvaltning Drift og Vedlikehold (FDV).
        Her norske Statsbyggs portalside som forklarer/viser hva BIM er
        http://www.statsbygg.no/FoUprosjekter/BIM-Bygningsinformasjonsmodell/
        Her et IFC demoeksempel med integrert, multidisiplin prosjektering
        http://iai.no/demo/Munkerud_demo.htm

        Jeg registrerer at du ikke kommenterer Abaqus i samme åndedrag.
        Har du link som dokumenterer at Abaqus har AEC applikasjoner med tilpasninger for norske forhold, og sjekker mot norske bygningsstandarder og forskrifter?
        Som jeg før sa; finnes det mange (de fleste) generelle CAD og Analyse-systemer. Uten nevnte tilpasninger blir ikke disse egnet eller konkuransedyktige nok for AEC (BAE) prosjektering her i landet. Dette omfatter som her også Finit Element Modellering/Analyse systemer (FEM/FEA).
        Her et par lister over FEM systemer
        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_finite_element_software_packages
        http://www.softscout.com/software/Engineering/Architecture-Engineering-C...

        Når det er sagt, har nok bransjen vært for avhengige av et par-tre programleverandører her i landet, som har basert sine tilpasninger bare på Windows-baserte programmer. Nå har jeg håp om at når Eurocode standardene blir implementert framover også her i landet (NS-EN), vil det bli økt konkurranse via flere alternativer (systemer/plattformer) fra flere europeiske leverandører.
        Som eksempel er her en oversikt over de vanlig brukte systemene på området her i landet:
        http://www.nois.no/?aid=9072525
        http://www.focus.no/produkter/produkter.html
        http://www.ove-sletten.no/

Del

[quote="terjejh"]Jeg syntes dette delemnet allerede var godt detaljert.Det synes jeg fortsatt ikke det er, så her tror jeg vi to bare må konkludere at vi ikke kommuniserer godt. Jeg synes du ramser opp svært mye uvesentlig når jeg egentlig bare er ute etter hvilken funksjonalitet du er ute etter. Du nevnte både AEC og CAD (ja med skråstrek mellom hvis det er et viktig poeng). Jeg ga deg en god CAD applikasjon, etter kun å få en setning definisjon på AEC. Jeg begynner etterhvert å forstå at AEC er et veldefinert og smalt begrep for deg som ikke dekkes av generelle CAD applikasjoner, og det har jeg naturligvis ingen problemer med.
Har du link som dokumenterer at Abaqus har AEC applikasjoner med tilpasninger for norske forhold, og sjekker mot norske bygningsstandarder og forskrifter?Jeg begynner å forstå at AEC er mantraet, så hvorfor du nevnte styrkeberegning for seg er nå en gåte for meg. Det var eksplisitt i forbindelse med styrkeberegning jeg nevnte Abaqus, og et kjapt google søk viser at mange av dine norske konkurrenter (med forbehold om at jeg igjen har misforstått helt hva ditt firma egentlig gjør) bruker Abaqus til styrkeberegning. Nå har denne samtalen lenge vært i et svært lite konstruktivt spor, så jeg tror det er best vi avslutter.

terjejh

Det finnes generelle programmer (grunnsystemer, motorer) og det finnes applikasjoner eller tilleggsmoduler beregnet på fagdisipliner. CAD systemer som eksempel finnes for applikasjonene/disiplinene AEC (bygg), MCAD (mekanisk design) og PDS (plant design) osv.

I dette tilfellet var applikasjonen AEC.
For AEC disiplinen benyttes typisk CAD programmer, Analyseprogrammer (styrkeberegninger, energiberegninger osv) og Beskrivelsesprogrammer (NS3420) beregnet på AEC disiplinen med spesialtilpasninger for ARK, RIB, RIV, RIE. Derfor blir AEC også et krav til styrkeberegninger likesåvel som for CAD sysemet. Det er forskjell på behovene for å designe og styrkeberegne/dimensjonere et bilskrog (tynnplateskall med avstivere), en mekanisk maskindel og typiske bygningskonstruksjoner (bjelke/søyler/dekker i stål, tre og betong).

Oppsummert:
Jeg forstår godt at ikke-fagfolk på området kan ha problemer med å skjønne alle detaljer. Men at det er stor forskjell på "general purpose" systemer og "nøkkelferdige/skreddersøm systemer" for forskjellige applikasjoner/disipliner (eks. AEC/CAD vs MCAD) burde være begripelig.
Du hevdet du hadde kommet med gode forslag og at jeg tildels ikke hadde kommentert dem. Når jeg ba deg dokumenter at de var gode forslag for AEC, kunne du ikke det. Din påstand om at Linux allerede har løsninger for alle typer oppgaver er dessverre for rosenrødt og langt fra tilfelle. ----oOo----

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer