Skrivebordsmiljø nå og i fremtiden

Dette er IKKE ment som et flamewar innlegg, men mer som gjetning og takking for de forskjellige skrivebordsmiljøene i fremtiden, men også et sammenligningsgrunnlag å se tilbake til om et halvt år

Slik er det nå:

Results on Googlefight :

 • KDE 66,100,000 results
 • GNOME 34,600,000 results
 • Resultater fra Distrowatch mest populært siste måned:
  1 PCLinuxOS 3590< (KDE Default)
  2 Ubuntu 3330> (GNOME)
  3 openSUSE 2290< (begge)
  4 Mandriva 1359> (KDE)
  5 Fedora 1288> (Gnome)
  6 Sabayon 1070> (KDE)
  7 Mint 1030< (GNOME)
  8 Debian 821< (GNOME)
  9 MEPIS 705< (KDE)
  10 Kubuntu 659> (KDE)

  Andre verdt å merke seg:
  18: Xubuntu (XFCE)
  27: Fluxbuntu (Fluxbox)

  Oppsummering topp 10:
  KDE:6
  GNOME: 5

  Andre ting verdt å merke seg:
  *PCLinuxOS treff google: 2,8 mill Ubuntu 80 mill, distrowatch er ikke alt..
  *Ubuntu CE, Edubuntu, Ubuntu MU har alle valgt å bruke GNOME

  Skrivebordsoversikten her på Linux1.no 24.10.07
  GNOME: ca 625
  KDE: ca: 330
  annet: ca.200
  *box: under 100
  xfce: under 50

  Distrovalg på linux1:
  1: (K)ubuntu (BEGGE)
  2: Annen (?)
  3: Fedora (GNOME)
  4: SUSE (BEGGE)
  5: Debian (GNOME)
  6: Gentoo (?)

  Det må også merkes at SUSE er spesielt anbefalt innenfor KDE-blogger, samt at de også tilbyr KDE4

  Fremtiden

 • nybegynnere
 • Jeg kan ikke nok om trendene i Linux-miljøet. Personlig syntes jeg Ubuntu er veldig mye mer strømlinjeformet enn Kubuntu, og det virker som Ubuntu er den desidert mest populære distroen, spesielt blant nye brukere. Dette kan få stor betydning for fremtiden, da folk blir vant til noe som fungerer, og som fungerer etter som mange mener, veldig bra.

 • Mobile terminaler
 • Dette kan jeg ikke nok om, så kan ikke uttale meg. Men jeg vet at Trolltech satser mye på QT-teknologien på mobile enheter. Om dette kan ha noe å si for KDE er uvisst, men jeg vet at Puppy linux bruker JWM, og Damn small Linux også har byttet over til dette fra Fluxbox

 • KDE4
 • Kde har som de fleste vet startet utviklingen fra grunnen av igjen, og jobber for å få ferdig teknologien KDE4. Her er alt bygget opp fra grunnen av, og programmet heter å være i beta til KDE 4.0, mens de sier 4.1 blir den store hvor mesteparten av det nye er implementert. Mange distroer(Gnu/linux varianter) følger denne utviklingen med spenning, men de fleste bloggerne og meg selv er hovedsakelig enig i at det foreløbig virker mer som en tidlig alpha.
  Uansett går utviklingen av KDE4 i et vanvittig tempo, med masse nye funksjoner, men også med mange nye feil. Det er også blitt kritisert for å være en "bloated" linux-løsning som tilsvarer vista og osx sin pynt, og derfor et høyere maskinvarebehov, helt unødvendig.
  På den andre siden skal det være nytt og gjennomtenkt, og gjøre det mye lettere å skrive programmer til, samt at programmet ditt skal virke på windows også. Dette kan slå ut begge veier, men jeg tror dette vil gjøre at windowsbrukere vil bytte over hvis de liker programmene, og derfor bytte til en KDE4 distro etter å ha brukt noen av programmene en tid.

 • GNOME
 • Gnome har valgt å IKKE bygge opp GNOME fra grunnen av, dvs: at de ikke vil ha noen store revolusjonerende forandringer i lanseringene. Dette sier de fordi de sier de ikke trenger det, og fordi det virker som brukerne er fornøyd slik det er. Dette er forståelig da man ser den store suksessen til GNOME, og at det er mindre slitsomme innstillinger som KDE blir beskylt for å ha, samt at det virker bra. Ubuntu er et godt eksempel på dette, en gjennomtenkt løsning med et skrivebordsmiljø som veldig mange er strålende fornøyd med.

 • Andre
 • Når det gjelder andre, som JWM, XFCE, og FLUXBOX vet jeg ikke nok. Jeg har tidligere prøvd XFCE, og ser nå at utviklingen virkelig går fort, med XUBUNTU i front. Fellesnevneren for disse er at de er laget for mindre krevende systemer, og derfor raskt kan være aktuelle i alle og enhver sine mobiler

 • freedesktop.org
 • Så er spørsmålet om det har noe å si hvilket skrivebordsmiljø man bruker, når freedesktop.org sørger for at de deler mer og mer koder, og at man hovedsakelig kan bruke alle gnome programmer på kde og motsatt, med muligens litt nedsatt ytelse og noen få flere filer installert?

 • "samma det"?
 • Jeg vil ikke spå hva som skjer i fremtiden, men mener det uansett er en fordel for linux at det finnes så mange forskjellige, og at vi (helst) greier å ha en fair konkurranse oss i mellom uten å komme med usakligheter, krangle, eller motarbeide hverandre. Med de fancy skjermpyntsløsnigene som finnes; Compiz, beryll, XGl, og lignende ser de alle bra ut, og bruker du en stabil variant er de alle veldig funksjonibelt, godt nok for kontoret.
  Jeg personlig er glad i KDE, og lurer på om de kommer til å få mange nye tilhengere eller ikke, og om det kommer til å ha noe å si på statistikken om ett halvt år. Det blir også spennende å se hvordan KDE4 på windows vil bli mottatt.

  (ps: flott om dere kan komme med flere tall, gjerne også en med utvikling)
  (ps2: Min ispell fungerer ikke helt bra på min konqueror i Kubuntu 7.10)

  Valg for kommentarvisning

  Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

  Roberth

  Det gnome utviklerne tenker er ikke at de ikke ønsker å bygge opp GNOME fra grunnen av ved 3.0, slik som kde gjør, det de mener er at de ikke ønsker å begynner på 3.0 fordi de ikke ønsker å skrive om gnome, fordi de mener det ikke gir noen fordel til brukern.

  Inviduelle programmer i GNOME blir omskrevet i ny og ne, EOG, GNOMEs offisielle bildefremviser ble nylig omskrevet(fra og med 2.20) for å øke ytelsen, stabilitet og antall egenskaper.

  Personlig er jeg helt enig i dette stort sett, men GTK+ trenger en seriøs omskrivning sammenlignet QT, KDEs grensnitt verktøy, som har både bedre ytelse og flere egenskaper.

  zypres

  Vet du om gtk kommer til å bli omskrevet? Og blir det mer eller mindre brukt blant programmer? Jeg syntes det virker som flere bruker gtk....

  art3mis

  Har igrunnen hatt inntrykk av det motsatte, at det er mange fler QT-programmer (aka KDE-programmer) enn det er programmer til GTK/Gnome. Noen som har noen tall på dette?

  Roberth

  Er fullstendig klar over det, hvorfor vet jeg ikke, kansje det er fordi det er flere gnome/gtk+ brukere der ute?

  Roberth

  zypres

  Ahhh... Digger de opendesktop.org-sidene, de er geniale.

  openDesktop.org KDE-Look.org KDE-Apps.org KDE-Files.org GNOME-Look.org Xfce-Look.org Maemo-Apps.org Beryl-Themes.org Compiz-Themes.org Qt-Apps.org Qt-Prop.org E17-Stuff.org Box-Look.org Debian-Art.org Gentoo-Art.org SUSE-Art.org Ubuntu-Art.org Kubuntu-Art.org GTK-Apps.org CLI-Apps.org

  Men her virker det som kde har vært tidligst ute (eller mest ivrige) i å bruke disse løsningene, og at det ikke har tatt helt av for gnome-miljøet med disse sidene. (kanskje de ikke trenger det like mye, for etter min mening har de hatt nok bra programmer, og bedre installeringsmetoder gjennom deres gui til apt). Men på andre sider som happypenguin.org og getdeb virker det som det lages mange nye gtk+programmer. Her kan kanskje OLPC og OpenMoko ha litt av skylden.

  Nå kommer forresten forskjellige qt-apps.org-sider, og det er allerede begynt å komme ganske mye i dem. Lurer litt på om programmere går over til rene QT programmer, istedenfor KDE-QT(?)-baserte programmer. Dette vil jo ha større sjanse på mobile enheter.

  Skal bli spennende å se om cnr.com kommer til å spre seg for forskjellige distroer. Tror *buntu 7.10 skal støtte cnr? Men kanskje jeg heller ser fremtiden i apturl og PPA-er.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

  Siste kommentarer