Bloggen til ole_irgens

Grei småtass med Linux - godt alternativ til nettbrett

Når man kan få en Acer Aspire One D255E til 1500 kroner (juletilbud i en nettbutikk), er det fristende med en førjulspresang til seg selv. Med litt modifikasjoner er dette en super reisemaskin.

Ubuntu 9.10: Stødig oppgradering, men lite nytt

Ny versjon av Firefox som default og cloud computing. Det er vel de to mest iøynefallende nyhetene i Ubuntu 9.10, kodenavn karmic koala, som slippes i slutten av oktober.

At Firefox installerer seg automagisk med siste 3.5.X-versjon er kanskje det man legger best merke til for oss ikke særlig teknisk orienterte. For å få dette til med 9.04 måtte det gjøres en manuell installasjon, og man endte opp med en ekstra nettleser som het Shiretoko, og som skapte litt forvirring på ulike nettsteder fordi den ikke ble gjenkjent som en Firefox, som den jo er. (Facebook Chat ville blant annet ikke virke med denne leseren.)

Så er Ubuntu One kommet til, dette er en måte for Ubuntu-brukere å dele filer med hverandre. Man setter opp en konto og bruker Ubuntu One-klienten, som er den velkjente logoen med en liten sky, og så skal man i teorien kunne dele filer i den store "nettskyen". Foreløpig får man 2 gig lagringsplass gratis, mens man må betale for å abonnere på mer. I teorien skal dette fungere som en delt folder i Nautilus. I praksis ser det ut til å være ganske buggy, men det skal visstnok virke til releasen 29. oktober. Ubuntu forklarer mer om konseptet her.

Jeg synes Linux-miljøet har manglet gode klienter for sosiale nettverk. Det kommer ikke noe nytt i 9.10, bort sett fra at Pidgin er forlatt som standard IM-klient til fordel for Empathy, som igjen er basert på Gossip-klienten og Telepathy, et rammeverk som prøver å ta opp i seg mange ulike kommunikasjonsprotokoller. Støtter det webcam under MSN? Nei, men dette jobbes det visstnok med. Godt integrert med Gnome er det også, og så kan man jo selvsagt fortsatt bruke Pidgin om man ønsker.

En god twitter-klient for Linux mangler fortsatt, så langt er jeg mest fornøyd med Firefox-plugin'en Twitterfox. Twhirl er min favoritt under Windows, og lar seg fikse under Linux også, men da må man plundre med å hacke inn hele Adobe Air-rammeverket og kjøre skjermeffekter under Compiz.

Bak kulissene skjer det en del. Jeg har prøvd 9.10 i en alpha 6-release, og oppgraderte greit fra 9.04 ved å kjøre en vanlig update (åpne kommandovinduet og skrive update-manager -d. Man går glipp av et par nyvinninger ved å gjøre det på denne måten: Det nye filsystemet ext4 blir ikke automatisk oppgradert, og den nye bootloaderen GRUB 2 blir heller ikke satt opp dersom man oppdaterer fra et system med GRUB. Dette går an å håndsy selv, og det finnes oppskrifter: https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/Grub2Testing for GRUB og http://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Howto#Converting_an_ext3_file... for EXT4. Men kanskje man skal kjøre en backup og ta en full reinstall? Jeg kommer nok til å gjøre dette på produksjonsmaskinen når 9.10 kommer i vanlig release.

Kjerneversjonen er 2.6.31.10 og Gnome-versjonen 2.27.92, jeg har blitt glad i Gnome-desktopen etter å ha vært KDE-fan i lang tid, men da sistnevnte tok av med plasmoids og ble mer visuelt horete enn Vista, skiftet jeg over, og har aldri angret et sekund. Gnome er enkelt, rent og logisk, og kan jazzes opp med Compiz om man ønsker litt mer bjeller og fløyter. Visuelt og funksjonelt ser det ut til å være minimalt med forskjeller fra 2.26 som kjøres under Ubuntu 9.04.

Oppsummert: Ingen store bomber fra den karismatiske koalaen, men en stødig oppgradering av det som er den definitivt mest populære Linux-distroen akkurat nå.

Innlegget finnes også på min personlige blogg: http://www.derhardudenigjen.com/2009/09/ubuntu-910-stdig-oppgradering-me...

Ubuntu Jaunty Jackalope 9.04 på en Thinkpad R61i

Jeg må bare tilstå at jeg er glad i opp

Ubuntu på en IBM Thinkpad R61i

I mars 2009 anskaffet jeg meg en IBM Thinkpad R61i som ble mitt nye Linux-prosjekt. Jeg har skrevet noen blogginnlegg om erfaringene jeg har gjort med den:

* Nytt Linux-prosjekt

* Lang dags ferd mot Ubuntu 8.04

Billige plastikkmaskiner ødelegger for Linux?

IT-avisen bringer nyheten om en billig-laptop med Linux til 1250 kroner. Med 128 mb ram, 400mhz CPU og 7" skjerm vil maskinen i praksis være ubrukelig til det meste. Det er neppe dette som vil bringe Linux heder og ære og plass på desktoppene i de tusen hjem.