Linux 3.13

Linux 3.13 er ute og har noen flere nyheter enn det som har vært vanlig i de siste par rundene. Endringen som berører flest er introduksjonen av NFTables, etterfølgeren til IPTables. Man har valgt å tenke helt nytt og fjernet mye av koden fra Linux. NFTables bruker separate applikasjoner for å lage bytecode som deretter kjøres rett i Linux. Den beste nyheten er kanskje at NFTables sine verktøy også kan kompilere eksisterende IPTables regler, slik at du kan oppgradere uten å bytte ut alle verktøy og regler du allerede har skrevet.

På litt lengre sikt er det antageligvis det forbedrede grensesnittet i block layer, laget som ligger mellom applikasjonene og de fysiske lagringsenhetene på maskinen, som vil glede flest. Hittil har denne koden klart rundt 800 000 operasjoner per sekund og vært nært knyttet opp til en CPU kjerne, ved at det bare fantes en kø. Dette har vært nok for selv ganske store RAID-løsninger, men moderne PCIe-baserte lagringsløsninger kan nå utføre en million operasjoner per sekund, slik at det var blitt et spørsmål om tid før dette ville ha blitt en utbredt flaskehals. Løsningen støtter nå flere køer, for å effektivt kunne bruke flere kjerner.

Bruker du Linux til å drifte virtualiserte miljøer kan du også få glede av bedre hugetables locking. Hugetables brukes for å tildele store minneområder til applikasjoner / virtualiserte maskiner. Forbedringene på dette området skal gjøre at mindre områder blir låst og dermed gi bedre ytelse totalt.

En annen nyhet er at TCP Fast Open, en utvidelse av TCP som gjør at man (med riktig nettleser og motpart) kan få noe redusert ventetid, nå er slått på som standard. Mange protokoller, inklusive HTTP, utvikles på toppen av TCP. Sistnevnte garanterer at motparten har bekreftet å ha fått alle dataene som er sendt, men for å sette opp en slik forbindelsen kreves en treveis "handshake". Dette er strengt tatt ikke nødvendig i tilfeller hvor man nylig har kommunisert med den samme serveren, og TCP Fast Open gjør det derfor mulig å overføre data før man har mottat den siste bekreftelsen. Særlig forbindelser med høy eller variabel forsinkelse vil merke forbedringen når dette blir støttet av flere applikasjoner.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

olear

Hmm, liker ikke store endringer som brannnmur osv, men slik har det alltids vært...

Sitter på 3.2 selv, med planer om å kanskje oppgradere til 3.10 hvis det er verdt det. Kommer vel til å sitte på 3.2 i noen år til regner jeg med (om jeg i det hele tatt orker å bytte).

Ser heller ikke verdi i å bytte kernel lengre, gir meg bare flere problemer for det meste (vi fjernet ditt og ødela datt, og ikke minst endret api-dill).

Men skal ikke blir for negativ, positivt med ny release :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer